Υπό κατάρρευση είναι η οικονομία στην Τουρκία, με τη λίρα την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, να κατρακυλάει 15% μέσα σε ένα 24ωρο. Η αντιπολίτευση έχει «εκραγεί» και ζητεί από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος.

Οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές και το βράδυ της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση.

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα.

Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας και πάλι την παραίτηση Ερντογάν.

Καφές, ζάχαρη και λάδι με δελτίο

Με το … «μέτρο» η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ στην Τουρκία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατρακύλας της τουρκικής λίρας, που υποχώρησε 13,8% έναντι του ευρώ και 13,5% έναντι του δολαρίου. Οι περιορισμοί ξεκίνησαν αρχικά με την ποσότητα ζάχαρης και λαδιού που μπορεί ν’ αγοράσει κάθε Τούρκος καταναλωτής και συνεχίστηκε με τον καφέ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Αναλυτές εκτιμούν πως η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας θ’ αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στους πολίτες που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα.

Ήδη μεγάλα σούπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, λαδιού με τις φωτογραφίες να γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα και να σχολιάζονται έντονα.

Κραχ στην Τουρκία – Η λίρα κατρακύλησε κατά 15% σε μία ημέρα

Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν χθες το βράδυ, που είπε «Χαιρετίζουμε τη διατήρηση του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα», με το άνοιγμα των αγορών σήμερα το πρωί, το δολάριο άρχισε να ξεπερνά μέσα σε λίγες μόνο ώρες τις 12 TL, φτάνοντας το μεσημέρι της Τρίτης το απίστευτο 13,16 TL, σημειώνοντας άνοδο 15,44% μόνο σε μία ημέρα! Αντίστοιχα το ευρώ κινείται στις 14.82 τουρκικές λίρες, σημειώνοντας άνοδο 15.59%.

Και η λίρα συνεχίζει να καταποντίζεται έναντι του ευρώ και του δολαρίου από λεπτό σε λεπτό. Η αντιπολίτευση έχει «εκραγεί» και ζητεί από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο πρώην τσάρος της οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, σε δηλώσεις του όταν το δολάριο ήταν ακόμη κοντά στις 12 λίρες εκλιπάρησε τον Τούρκο πρόεδρο: «Κύριε Ερντογάν, επιτέλους σταματήστε. Βυθιζόμαστε! Φτάνει πια! Δεν είναι Πόλεμος Ανεξαρτησίας της Οικονομίας αυτός», απαντώντας στη δήλωση του Ερντογάν χθες ότι η χώρα δίνει αγώνα για την ανεξαρτησία της Οικονομίας της.