Στους David Julius και Ardem Patapoutian απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής για τις «ανακαλύψεις τους για τους υποδοχείς θερμοκρασίας και αγγίγματος».
Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας ανακοίνωσε τους νικητές του πρώτου Νόμπελ, το οποίο συνοδεύεται και από σημαντικό χρηματικό έπαθλο. Ειδικότερα, οι δύο νικητές θα μοιραστούν το πόσο των 1,14 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ο David Julius χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη, μια πικάντικη ουσία από πιπεριές τσίλι που προκαλεί αίσθηση καψίματος, για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα» σημειώθηκε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Την ίδια ώρα, ο «Ardem Patapoutian χρησιμοποίησε ευαίσθητα, στην πίεση, κύτταρα για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα».
Όπως εξηγήθηκε, οι ανακύψεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν έρευνες «που οδήγησαν σε ταχεία αύξηση της κατανόησής μας για το πώς το νευρικό μας σύστημα αισθάνεται τη θερμότητα, το κρύο και τα μηχανικά ερεθίσματα».