Ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πάαμπο έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2022 για τις ανακαλύψεις του “για το γονιδίωμα εξαφανισθέντων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη”, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.

“Ανακαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ανθρώπους εν ζωή από τους εξαφανισθέντες ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν τη βάση για να εξερευνηθεί το τι γίνεται με εμάς, τους ανθρώπους, όντα επίσης μοναδικά”, αναφέρει η κριτική επιτροπή του βραβείου.

“Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα παρέμεναν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο”, αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Ο Σβάντε Πάαμπο ανακάλυψε πως μια μεταφορά γονιδίων έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις. Ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Το βραβείο Ιατρικής άνοιξε την εβδομάδα ανακοινώσεων για τα βραβεία Νόμπελ. Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το βραβείο φυσικής, την Τετάρτη το βραβείο χημείας και την Πέμπτη το βραβείο λογοτεχνίας. Το Νόμπελ Ειρήνης του 2022 θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το βραβείο Οικονομίας στις 10 Οκτωβρίου.

Οι περσινοί αποδέκτες του βραβείου Ιατρικής ήταν οι Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το πώς το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (σχεδόν 900.000 δολάρια) και θα απονεμηθούν στις 10 Δεκεμβρίου. Τα χρήματα προέρχονται από κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1895.