Έτοιμο να σβήσει τα πρόστιμα σε όσους το 2020 δεν δαπάνησαν με ηλεκτρονικό τρόπο το 30% του εισοδήματός τους, φαίνεται πως είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος αναφέρει πως κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα ή μέσω web banking το 30% του εισοδήματός του και για κάθε ευρώ που λείπει από τη συλλογή ηλεκτρονικών δαπανών, επιβάλλεται «πέναλτι» 22% επί της διαφοράς.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, με βάση το νόμο, θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους χρειάζεται δαπάνες εξοφλημένες με πλαστικό χρήμα συνολικού ύψους 3.000 ευρώ. Αν εμφανίσει λιγότερες δαπάνες κατά 1.000 ευρώ, θα του επιβληθεί φόρος 22% για κάθε ευρώ που λείπει, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 220 ευρώ.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να μειωθεί το ποσοστό του 30% για το 2021, καθώς συνεχίζεται η πανδημία και για φέτος οι φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να δαπανήσουν το 20% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα.

Ποιες αποδείξεις «περνούν» στην εφορία

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως αυτό προκύπτει κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου φορολογικού έτους, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον ή στην διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ήκαι σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Στις e- αποδείξεις «μετρούν» σχεδόν όλα τα έξοδα κάθε νοικοκυριού όπως:

*αγορές τροφίμων και ποτών,
*ρούχα και παπούτσια
*ηλεκτρονικές συσκευές
*έπιπλα
*λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας,
λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης)
*κοινόχρηστα (εφόσον εξοφλούνται ηλεκτρονικά)
*ιατρικές δαπάνες και νοσήλια
*ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
*μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων

Εξαιρούνται οι πληρωμές για:

*ενοίκια,
*δάνεια,
*πληρωμή φόρων,
*τέλη υπέρ του Δημοσίου,
*αγορά σπιτιού
*αγορά αυτοκινήτου ή δικύκλου
*αγορά αεροπλάνων κτλ