«Η Σουηδία έχει σημειώσει πρόοδο, ώστε να εγκριθεί από την τουρκική πλευρά η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε σήμερα (13/06) ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Πρωθυπουργό της σκανδιναβικής χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και πως θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων, θα αντανακλά τη μελλοντική της κατάσταση ως μέλος με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της», προσέθεσε.
«Αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία», ολοκλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες εννέα κρατών ζητούν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Ως «ασπίδα» προστασίας ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στη Μαδρίτη.
«Αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα (…) γίνεται ακόμη πιο επείγουσα και κρίσιμη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία συμπροεδρεύει ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα.
Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Άρθρο 5 στο επίκεντρο των ενεργειών», σημείωσε, υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», για απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».
Το Άρθρο 5 της συνθήκης ορίζει ότι εάν μία χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί ένοπλη επίθεση, κάθε κράτος – μέλος της συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως επίθεση που στρέφεται εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα που κρίνει απαραίτητα για τη βοήθεια της αμυνόμενης χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση του Βουκουρεστίου, αναγκάστηκε να την ακυρώσει λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στις συζητήσεις διαδικτυακά.
Οι αρχηγοί των εννέα κρατών που συμμετέχουν –Βουλγαρίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας– θα εξετάσουν τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια των «ευάλωτων εταίρων» της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Μολδαβίας και Γεωργίας.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια (…) της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Βουκουρεστίου θα στεφθεί «με επιτυχία», κατά τη διάρκεια προχθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας με τον κ. Ντούντα.
Το 2017, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε πολυεθνικές ομάδες μάχης στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία, ώστε να αποτρέψει τη Ρωσία και στη συνέχεια, έστειλε ενισχύσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.