Όλα δείχνουν ότι οι βιώσιμες κατασκευές αρχίζουν να κατακτούν τη θέση που τους αξίζουν στο πάνθεον των ακινήτων. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένα κτίριο γραφείων από ξύλο εγκαινιάστηκε στη Βρετανία, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι έχει στα σκαριά τον ψηλότερο ξύλινο πύργο στον κόσμο, και τώρα η Σουηδία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια ολόκληρη ξύλινη πόλη.

Η σουηδική εταιρεία ακινήτων Atrium Ljungberg μόλις ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή μιας μητρόπολης από ξυλεία στα νότια τμήματα της πρωτεύουσας της χώρας το 2025.

Καλύπτοντας περισσότερα από 60 στρέμματα στην περιοχή Sickla, η πόλη με την ονομασία Stockholm Wood City θα περιλαμβάνει 7.000 χώρους γραφείων, 2.000 σπίτια, και μια σειρά από εστιατόρια και μπουτίκ. Η Atrium Ljungberg υποστηρίζει μάλιστα ότι μόλις το έργο ολοκληρωθεί, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ξύλινη πόλη στον κόσμο.

Όπως θα περίμενε κανείς, η νέα ανάπτυξη θα έχει οργανική αίσθηση και εμφάνιση λόγω του υλικού, αλλά και μια γενναία δόση κομψού σκανδιναβικού στυλ. Ωστόσο, αυτό το έργο είναι κάτι περισσότερο από απλό θέμα αισθητικής. Σύμφωνα με έρευνα της Frontiers, οι ξύλινες κατασκευές μπορούν να μειώσουν το χρόνο αποπεράτωσης αλλά και τις κλιματικές επιπτώσεις των κτιρίων σε ποσοστό έως και 50%.

Να σημειωθεί ότι τα κτίρια και οι κατασκευές αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 39% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, αλλά αυτό θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά εάν περισσότεροι κατασκευαστές επιλέξουν ανανεώσιμες πηγές και υλικά τοπικής προέλευσης, όπως το ξύλο.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα ξύλινα κτίρια βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν το στρες, αυξάνουν την παραγωγικότητα και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Με άλλα λόγια, οι κάτοικοι της σουηδικής Wood City μάλλον θα είναι πιο χαρούμενοι και παραγωγικοί από εμάς τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, η πόλη θα επικεντρωθεί στην αυτοπαραγωγική, αποθηκεύσιμη και κοινή ισχύ, ευθυγραμμισμένη με την εθνική ατζέντα της Σουηδίας για την ενέργεια. Θα δημιουργήσει επίσης περισσότερους χώρους εργασίας νότια του κέντρου της Στοκχόλμης και έτσι θα μειώσει τους χρόνους μετακίνησης.

Τα πρώτα κτίρια της Wood City αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2027, ενώ ο ξύλινος ουρανοξύστης της Ελβετίας, το Supertall Rocket & Tigeli, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2026. Η ξύλινη κατασκευή ύψους 100 μέτρων θα είναι ο ψηλότερος οικιστικός πύργος στον κόσμο, ξεπερνώντας το κτήριο Mjøst των 85 μέτρων της Νορβηγίας.

Διαβάστε περισσότερα