Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών και εξέφρασε τη στήριξή του και την εμπιστοσύνη του στα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες του Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, και την αυτοθυσία που έχουν επιδείξει στις δύσκολες επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών;

Θυμίζουμε πρόσφατο δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο και συγκεκριμένα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία έγραψε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τα πάει και άσχημα».

Στο δημοσίευμα με τίτλο: «Μεγάλες ζημιές, αλλά λίγοι νεκροί», σημείωσε η FAZ ότι «σε σύγκριση με τους προκατόχους του διακρίνεται για συναίσθηση ευθύνης και παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου».

«Για κάποιους πρωθυπουργούς στο παρελθόν οι πυρκαγιές τον Αύγουστο ήταν κάτι που παρακολουθούσαν από το μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα».

«Κάπως έτσι ήταν όταν, στις μέχρι σήμερα μεγαλύτερες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, κάηκαν κυρίως στην Πελοπόννησο περίπου 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους», αναφερόταν στο εν λόγω δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Επιπλέον, σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα είχε υπάρξει σχόλιο πως «είναι προφανές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θέλει να τα πάει καλύτερα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τον προκάτοχό του».

«Η χώρα διαθέτει σύστημα προειδοποίησης με SMS, χωριά και προάστια εκκενώνονται έγκαιρα. Το σημαντικότερο είναι ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν πια ειδήσεις, όπως το 2018 στο Μάτι όταν ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής σηκώθηκε στον αέρα για να συντονίσει πυροσβεστικές δυνάμεις και προσγειώθηκε αμέσως διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει καύσιμα».

Επίσης, ρεπορτάζ από την Ελλάδα είχε και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, το οποίο έγραφε το εξής: «Η ανοικοδόμηση θα πρέπει να γίνει γρήγορα», με την εφημερίδα να αναφέρει πως «χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι».

Και σημείωσε το εξής: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη στρατηγική της κυβέρνησής του στην καταπολέμηση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε πιθανά λάθη. Η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της πυρκαγιάς εκτονώθηκε την Πέμπτη».