Έρευνα σε βάρος του ασφαλιστικού κολοσσού Allianz ξεκίνησαν οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η έναρξη της έρευνας αποτυπώνει την αυξημένη πίεση που δέχεται η Allianz, μετά από πλήθος αγωγών από επενδυτές για τα Structured Alpha Funds και τις σχετικές έρευνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως με 2,4 τρισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση, μέσω της Pimco και της Allianz Global Investors, η οποία διαχειρίστηκε τα κεφάλαια που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.

Η έρευνα της γερμανικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής BaFin αφορά τον βαθμό στον οποίο στελέχη της Allianz εκτός του τμήματος αμοιβαίων κεφαλαίων είχαν γνώση ή συμμετείχαν σε γεγονότα που οδήγησαν τα αμοιβαία κεφάλαια να καταγράψουν ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έρευνα βρίσκεται σε φάση διερεύνησης γεγονότων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι αγωγές γύρω από τα Structured Alpha Funds της Allianz Global Investor, τα οποία απευθύνονταν σε αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Τον Μάρτιο του 2020 η Allianz έκλεισε ταμεία, αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω των οικονομικών απωλειών που επέφερε η πανδημία.

Οι επενδυτές έχουν καταθέσει τώρα 25 αγωγές που διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η Allianz απέφυγε να παρέχει προστασία για μια πιθανή οικονομική κατάρρευση της αγοράς.

Οι δικηγόροι της Allianz πρόσθεσαν ότι οι επενδυτές γνώριζαν τους κινδύνους.