Έρευνα για την AliExpress ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον διεθνή ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου.

Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του νόμου-ορόσημο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα, με την ονομασία The Digital Services Act package (DSA). Στόχος του νόμου είναι να ελέγχει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες για μια σειρά από ζητήματα, όπως η  αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά  ή για τη διάδοση παραπληροφόρησης μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Πού εστιάζει η έρευνα

Η έρευνα επικεντρώνεται στο κατά πόσον η AliExpress μπορεί να έχει παραβιάσει την DSA σε «τομείς που συνδέονται με τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, με τη συγκράτηση του περιεχομένου και τον εσωτερικό μηχανισμό χειρισμού καταγγελιών, με τη διαφάνεια της διαφήμισης και των συστημάτων συστάσεων, με την ιχνηλασιμότητα των εμπόρων και με την πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον υπήρξε έλλειψη επιβολής των όρων παροχής υπηρεσιών της AliExpress, οι οποίοι απαγορεύουν ορισμένα προϊόντα που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, όπως τα πλαστά φάρμακα.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί επίσης στο κατά πόσον υπήρξαν παραβιάσεις του DSA που επέτρεπαν σε ανηλίκους να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι καταναλωτές μπορούν ακόμη να βρουν στην πλατφόρμα.

Άλλοι τομείς της έρευνας περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο η AliExpress συνιστά προϊόντα στους χρήστες και κατά πόσον ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου συμμορφώνεται με τον κανόνα που επιτρέπει την αναζήτηση σε αποθετήριο διαφημίσεων που παρέχονται στην πλατφόρμα.

Αυτή είναι η τρίτη επίσημη έρευνα στο πλαίσιο της DSA, μετά από εκείνες που ξεκίνησαν για το TikTok και την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων X.

Επόμενα βήματα

«Μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας,» όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η Επιτροπή θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία, για παράδειγμα με την αποστολή πρόσθετων αιτημάτων για πληροφορίες, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων ή επιθεωρήσεων.

»Η κίνηση επίσημης διαδικασίας εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λάβει περαιτέρω μέτρα επιβολής, όπως προσωρινά μέτρα που διατάσσουν τον τερματισμό ή την επανόρθωση παράβασης του άρθρου 28 παράγραφος 1, και αποφάσεις μη συμμόρφωσης. Η Επιτροπή έχει επίσης την εξουσία να αποδεχθεί δεσμεύσεις που ανέλαβε η AliExpress για την αποκατάσταση των ζητημάτων που αποτελούν αντικείμενο της διαδικασίας.

»Η DSA δεν ορίζει καμία νομική προθεσμία για την περάτωση της επίσημης διαδικασίας. Η διάρκεια μιας εμπεριστατωμένης έρευνας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο η ενδιαφερόμενη εταιρεία συνεργάζεται με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης.»

Διαβάστε ακόμη: