Σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου συζητείται στο πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας για την επικύρωση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην επιχείρηση και τους πιστωτές της.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων κούρεμα 87% στις οφειλές της βιομηχανίας ενώ το υπόλοιπο 13% των οφειλών θα καταβληθεί έως και σε 36 άτοκες, τριμηνιαίες δόσεις.

Στην υπόθεση υπάρχει και ενεργειακό ενδιαφέρον καθώς η εταιρεία στην οποία η συγκεκριμένη βιομηχανία χρωστάει τα περισσότερα είναι η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα της οφείλει ένα ποσό που προσεγγίζει τα 82 εκατ. ευρώ, σε ένα σύνολο οφειλών που φτάνει τα 110 εκατ. προς το σύνολο των πιστωτών.

Η εν λόγω συμφωνία δεν έχει υπογραφεί από τη ΔΕΗ αφού σε περίπτωση υλοποίησης της η μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας θα έχει να λαμβάνει μόνο ένα ποσό της τάξης των 11 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο η οποία, με βάση τη συμφωνία της εξυγίανσης, μπορεί να «τραβήξει» μέχρι το 2031.

Με λίγα λόγια θα διαγραφεί ένα ποσό της τάξης των 71 εκατ. ευρώ κάτι που προφανώς δεν είναι αρεστό στους μετόχους της ΔΕΗ.

Για την ώρα είναι άγνωστο αν θα υπάρξει από την πλευρά της ΔΕΗ κάποια νομική παρέμβαση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας ώστε να μην την οδηγήσει σε λουκέτο.