“Έχω προσπαθήσει να κάνω ό, τι είναι αληθινό και όχι ιδανικό.”
Toulouse-Lautrec

Η ζωή & το έργο του διάσημου ζωγράφου στο Παρίσι
Θεωρείται ένας από τους πιο εκκεντρικούς, διάσημους ζωγράφους της Μετα-Ιμπρεσιονιστικής περιόδου.

Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Χαράκτης, εικονογράφος και σχεδιαστής, ο οποίος κατέγραψε όσο κανένας άλλος την πολύχρωμη στην πολύχρωμη και θεατρική παριζιάνικη ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο χαρισματικός Henri de Toulouse-Lautrec αποτύπωσε ιδιαίτερες εικόνες μέσα από τα έργα του. Συναρπαστικές, κομψές και καμιά φορά προκλητικές καθώς παρουσίαζε την παρακμιακή ζωή εκείνης της εποχής.

Στους πίνακές του είναι κυρίαρχη η επίπεδη απόδοση των μορφών που θυμίζει έντονα τις γιαπωνέζικες στάμπες και τα καμπυλόγραμμα περιγράμματα.

Ο Toulouse-Lautrec γεννήθηκε στην περιοχή Midi-Pyrenees της Γαλλίας. Οι γονείς του ήταν μέλη μιας πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας.

Η μητέρα και ο πατέρας του ήταν πρώτα ξαδέλφια, οι γιαγιάδες του ήταν αδελφές και δυστυχώς υπέφερε από προβλήματα υγείας που αποδίδονταν μερικές φορές στο οικογενειακό ιστορικό συγγένειας.

Οι σύγχρονοι γιατροί αποδίδουν την κατάστασή του σε μια άγνωστη γενετική διαταραχή, συχνά γνωστή ως σύνδρομο Toulouse-Lautrec.

Λόγω της ευαίσθητης κατάστασης της υγείας του, τα πόδια του έσπασαν στην εφηβεία του και τα κατάγματα δεν επουλώθηκαν ποτέ σωστά.

Τα πόδια του έπαψαν να μεγαλώνουν έτσι ώστε ως ενήλικας, ήταν εξαιρετικά κοντός – μόλις 1,42 μέτρα. Ανέπτυξε κορμό μεγέθους ενήλικα διατηρώντας ωστόσο τα πόδια του μεγέθους παιδιού.

Ανίκανος να λάβει μέρος σε πολλές δραστηριότητες, ο Toulouse-Lautrec βυθίστηκε στις τέχνες από μικρή ηλικία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr