Τριγμούς προκαλεί στα διεθνή χρηματιστήρια η  σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία ενισχύει τις ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).

Οι κεντικές τράπεζες σπεύδουν να αυξήσουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ανησυχία για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 1,1%, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,2%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο 2,5%, ενώ τα futures της Wall Street καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

Εκτίναξη των αποδόσεων στα ομόλογα

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο 3,1535%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε  στο 3,1762%. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,528%, ενώ το ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται στο 3,91%.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά άνω του 2%, έχοντας δεχθεί πλήγμα και από την προειδοποίηση του Πεκίνου για την COVID-19. Την Παρασκευή η Wall Street κατέγραψε βαριές απώλειες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6% τον Μάιο, με τις τιμές καταναλωτή να καταγράφουν τη μεγαλύτερή τους αύξηση από το 1981.

Στη Βρετανία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, παρότι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,1%.