Στο κενό πέφτει η επίμονη προσπάθεια των Τούρκων ανταποκριτών στις ΗΠΑ να εκμαιεύσουν μία αρνητική δήλωση για την Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια των τακτικών ενημερώσεων.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου. Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στην παραπάνω τοποθέτηση μετά από ερώτηση που δέχτηκε από τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει στείλει επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για το ότι η Ελλάδα αναπτύσσει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε νησιά που έχουν «μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Αμυντικός εξοπλισμός

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση στην Τουρκία, ο Πράις παρέπεμψε στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού.

«Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση – να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές.Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου)  δεν αμφισβητείται» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: