Ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ αναμένεται να βρεθεί αύριο στο Κατάρ όπου και θα ηγηθεί συνομιλιών για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα και τους μεσολαβητές της συμφωνίας δηλαδή τον πρωθυπουργό του Κατάρ καθώς και Αιγύπτιους αξιωματούχους, θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς. Ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί μεταξύ άλλων η απελευθέρωση κρατουμένων και η ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ είχε εμπλακεί σε προηγούμενες σημαντικές προσπάθειες για μια συμφωνία. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

Η Χαμάς από την πλευρά της, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Διαβάστε ακόμη: