Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο κορυφής στον κόσμο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο Bletchley Park, το σπίτι των codebreakers που έσπασαν τον κώδικα που τελείωσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση δήλωσε σε δελτίο τύπου την Πέμπτη ότι θα φιλοξενήσει τη συνάντηση – η οποία θα συγκαλέσει διεθνείς κυβερνήσεις, κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και εμπειρογνώμονες στην έρευνα – για να συζητήσουν την «ασφαλή ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης αιχμής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την 1η και 2η Νοεμβρίου, είπε η βρετανική κυβέρνηση και «θα εξετάσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά στα σύνορα της ανάπτυξης, και θα συζητήσει πώς μπορούν να μετριαστούν μέσω διεθνώς συντονισμένης δράσης».

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες εταιρείες, κυβερνήσεις ή ερευνητές θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Οι πρωτοπόροι της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Microsoft – εξέχων υποστηρικτής του δημιουργού ChatGPT OpenAI – η Google, η οποία κατέχει το γενετικό chatbot AI Bard, και η Meta, η οποία είναι υπεύθυνη για το μοντέλο ανοιχτού κώδικα μεγάλης γλώσσας Llama.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί πολλές κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορική παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης, όπως η DeepMind, το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και η Synthesia, μια πλατφόρμα ψηφιακών μέσων που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο που δημιουργούνται από AI.

Το διάσημο κτίριο Bletchley Park

Το διάσημο κτίριο Bletchley Park ήταν το σπίτι των Codebreakers του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι το 1941 βοήθησαν να σπάσει το μυστικό Enigma Code που χρησιμοποιούσε η γερμανική κυβέρνηση για να διευθύνει επιχειρήσεις εδάφους-αέρος στο ανατολικό μέτωπο.

Η επιχείρηση, με επικεφαλής τον Άγγλο μαθηματικό, επιστήμονα υπολογιστών και κρυπτογράφο Alan Turing, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα σχετικά με τη γερμανική στρατιωτική στρατηγική.

Ο Turing θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: