Αισθήματα φόβου, άγχους, θυμού, λύπης και συντριβής αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Στην προσπάθεια της αντιμετώπισης του ιού επιβλήθηκαν μέτρα όπως φυσική αποστασιοποίηση, καραντίνα και το κλείσιμο των σχολείων, αυτά τα μέτρα φαίνεται να επηρέασαν σοβαρά τις ζωές των νέων.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ 18 και 34 ετών περιορίζονται

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας, τα οποία αποτυπώνουν την κοινωνική απομόνωση των νέων, με την κατάσταση να επιδεινώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Η έκθεση του Onward, με τίτλο Age of Alienation, διαπίστωσε ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις των νέων ενηλίκων μεταξύ 18 και 34 ετών φαίνεται να περιορίζονται.

Το ποσοστό των κάτω των 35 ετών που λένε ότι έχουν μόνο έναν ή καθόλου στενούς φίλους τριπλασιάστηκε σε 10 χρόνια, από 7% σε 22%, δηλαδή ένας στους πέντε.

Οι νέοι μεταξύ 18 και 24 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να μην εμπιστεύονται τους γείτονές τους (48%) παρά να τους εμπιστεύονται (35%) και τρεις φορές πιο πιθανό να μην εμπιστεύονται τους γείτονές τους από τους ανθρώπους άνω των 65 (15%).

Onward: «Παράδοξο της αρετής»

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης η εμπιστοσύνη στους γείτονες και την οικογένεια μειώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των νεότερων γενεών από τις παλαιότερες γενιές από το 2018.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει την υπάρχουσα τάση χαμηλότερης κοινοτικής συμμετοχής μεταξύ των νέων», εξηγούν οι συγγραφείς της έκθεσης,

Το Onward χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία ως «παράδοξο της αρετής», εξηγώντας πως ενώ οι νέοι ανήκουν στις πιο κοινωνικά συνειδητές γενιές της πρόσφατης ιστορίας, την ίδια στιγμή έχουν λιγότερες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις.