Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Λάρισας, που δοκιμάζονται ξανά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λίγες ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα,  λίγο πριν τις 16.30 εστάλη μήνυμα από το «112» για εκκένωση του χωριού Σωτήριο στους κατοίκους της περιοχής λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία Elias.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του «112».

«Δεν δουλεύουν οι αντλίες αποστράγγισης λόγω της διακοπής ρεύματος» λέει ο πρόεδρος του χωριού

Μετά το δεύτερο «112» που ήχησε με διαφορά λίγων ωρών στα κινητά των κατοίκων στο Σωτήριο Λάρισας, οι καμπάνες του χωριού ξεκίνησαν να χτυπούν προειδοποιώντας και τους τελευταίους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο Βασίλης Ντελόπουλος, πρόεδρος του χωριού Σωτήριο, εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος οι αντλίες αποστράγγισης του νερού δεν δουλεύουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για έντονα πλημμυρικά προβλήματα τις επόμενες ώρες: «Έχω δώσει εντολή να εκκενωθεί το χωριό. Εδώ και λίγη ώρα χτυπούν οι καμπάνες ώστε ο κόσμος να ξεκινήσει να απομακρύνεται γιατί φοβόμαστε για πλημμυρικά φαινόμενα. Εξαιτίας της βροχής έχει ανέβει η στάθμη του νερού με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα σπίτια ξανά. Έχουμε απομείνει λίγοι πλέον, αλλά κι αυτοί θα φύγουμε. Δεν θα είναι τόσο δύσκολα όπως στην περίπτωση του “Daniel” όμως πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Δεν έχουμε ρεύμα κι έτσι δεν δουλεύουν οι αντλίες ώστε να αποστραγγίσουν τα νερά γι΄ αυτό και φοβόμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 13.30 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του «112» στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Σωτήριο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει και στη βόρεια Εύβοια

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του iefimerida, που δείχνουν κορμούς δέντρων να έχουν πέσει, φερτά υλικά να έχουν κατέβει με τους ορμητικούς χειμάρρους, αλλά και κατεστραμμένα τσιμέντα από τους δρόμους που έπληξε η κακοκαιρία Elias.

Στη Λίμνη Εύβοιας, την ίδια ώρα, η λάσπη από τα βουνά έχει κατέβει μέχρι τη θάλασσα, εξαιτίας των ορμητικών χειμάρρων.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας νωρίτερα στο iefimerida, έκανε λόγο για δραματική κατάσταση στην περιοχή και για τεράστιες καταστροφές στις Ροβιές, όπως και στο Μαντούδι και στο Μετόχι.

Ο δήμαρχος μίλησε για καταστροφές σε τοιχία, γέφυρες, τεχνικά έργα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον οδοποιία. «Τίποτα. Μεγάλες ζημιές. Και φυσικά πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και χωράφια. Είμαστε όλοι έξω στο δρόμο και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Περιμένουμε από λεπτό σε λεπτό και τον υπουργό, τον κύριο Κικίλια, να δούμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία Elias στις Ροβιές

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει, με ιδιαίτερα προβλήματα στις Ροβιές, όπου φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό, πλημμυρίζοντας τουλάχιστον 40 οικίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, είπε νωρίτερα: «Το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά, καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς».

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια εξαιτίας της κακοκαιρίας

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική ανέφερε ότι έχουν πλημμυρίσει σπίτια και ότι κάτοικοι της περιοχής εγκλωβίστηκαν κοντά σε χειμάρρους. Η Πυροσβεστική επιχείρησε στο σημείο ώστε να εντοπίσει και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους.

Άλλωστε, η Εύβοια πλήττεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες, από έντονα φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Elias. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια, εξαιτίας κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι, με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα, όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό. Επίσης, πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα, 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ένα άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων. Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Στη θάλασσα της Λίμνης Ευβοίας έφτασε η λάσπη από την κακοκαιρία

Παράλληλα, απίστευτες είναι και οι εικόνες που καταγράφονται στη Λίμνη Ευβοίας, με λάσπη, που κατέβηκε από τα βουνά εξαιτίας των ορμητικών νερών, να φτάνει ως τη θάλασσα. Μάλιστα, έχει κατέβει τόση λάσπη που άλλαξε το χρώμα των νερών. Επίσης, οι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει με νερά.

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση, που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή, ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν τη μεγάλη πίεση που δέχονται.

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «η Βόρειος Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα, ο ίδιος για να φτάσει στη Β. Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό, μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Elias

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Διαβάστε ακόμη: