Ο χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών την Πέμπτη, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε μετά το σήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα εφαρμόσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Η τιμή spot του χρυσού τελευταία υποχώρησε κατά 0,59% στα 1.931,49 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ υποχώρησε 1,25% στα 1.944,30 δολάρια.

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στις 13-14 Ιουνίου, εννέα από τους 18 αξιωματούχους της Fed βλέπουν το overnight επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται ακόμη μισή ποσοστιαία μονάδα πέρα από το τρέχον εύρος 5,00%-5,25%, ενώ άλλοι τρεις πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

«Ο χρυσός βρίσκεται υπό πίεση μόλις τώρα μετά την παύση της πολιτικής αυξήσεων της Fed, σε συνδυασμό με το ράλι των αποδόσεων των ομολόγων και την ανάκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman. Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ ανέβηκε, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για όσους κατέχουν άλλα νομίσματα.

Οι έμποροι τώρα τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 74% αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch, με μειώσεις επιτοκίων να παρατηρούνται μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Μια διόρθωση χαμηλότερη πιθανότατα θα τονώσει την ισχυρή φυσική ζήτηση συν τις αγορές του επίσημου τομέα – όπως είπε, η αγορά κινείται προς την καλοκαιρινή ύφεση… (ο χρυσός) διαπραγματεύεται μεταξύ 1.900 και 1.941 δολαρίων σε μικρούς όγκους», είπε ο Norman.

Οι αγορές θα κοιτάξουν τώρα στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που αναμένονται αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας, που προβλέπεται να μειωθούν στις 249.000 από 261.000 νωρίτερα σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε ξανά τα επιτόκια για όγδοη συνεχή φορά σήμερα, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό τρεις φορές τον στόχο του 2%, ενώ 64 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters βλέπουν την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνει επίσης τα επιτόκια.

Διαβάστε περισσότερα