Δεν κατάφερε να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε σε πτωτικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική μέρα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την τέταρτη σερί εβδομαδιαία άνοδο για τον Γενικό Δείκτη. Οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών και ο τζίρος διαμορφώθηκε για ακόμη μία φορά σε υψηλά επίπεδα, με ώθηση από τον αυξημένο όγκο των πακέτων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (28/3), ο ΓΔ υποχώρησε κατά 10,5 μονάδες ή -0,6% και έκλεισε στις 1.735,68 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.734,04 (χαμηλό ημέρας) και των 1.749,90 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά +2,27%. Με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος, τα κέρδη εντός του μήνα ανέρχονται σε +7,95%. Παράλληλα, η φετινή απόδοση αγγίζει το +18,1%. Επόμενο στοίχημα αποτελούν οι 1.750 μονάδες, ενώ αμέσως μετά βρίσκουμε τις 1.777,55 μονάδες της 4ης Αυγούστου 2010.

Όσον αφορά την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, το ΧΑ ισορροπούσε μεταξύ των τραπεζικών πιέσεων και ορισμένων μετοχών που υπεραπέδωσαν και «αναρριχήθηκαν» σε νέα πολυετή ή ιστορικά ρεκόρ. Μετά τις 16:00, όμως, η πλάστιγγα έγειρε ξεκάθαρα υπέρ των πωλητών, με την Αθήνα να μην αποφεύγει τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος ανέβασε ταχύτητα. Ακόμη κι έτσι, η εγχώρια αγορά παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και με τη Wall Street.

Όπως προαναφέραμε, ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, με τις περισσότερες μετοχές των συστημικών να καταγράφουν απώλειες άνω του -2%. Από την άλλη πλευρά, το rotation στους τίτλους που πρωταγωνιστούν λειτούργησε ως «αντίβαρο» στο ταμπλό, με τη Lamda Development και τις μετοχές του ομίλου Viohalco (η ομώνυμη, η Cenergy Holdings και η ElvalHalcor) να προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Έξτρα ώθηση παρείχαν και τίτλοι που διεύρυναν τα εντυπωσιακά σερί τους. Με ενισχυμένο τζίρο για τέταρτη διαδοχική μέρα, η Metlen ανανέωσε το ιστορικό υψηλό της αγγίζοντας τιμές άνω των 43 ευρώ. Αντίστοιχα, η Coca-Cola HBC βρέθηκε πάνω από τα 42 ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά. Μία «ανάσα» από τα 20 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε επίπεδα που έχει να δει εδώ και 25 χρόνια (Φεβρουάριος 2000). Τέλος, «εκρηκτικό» ήταν το σημερινό ράλι του ΑΔΜΗΕ, που «φλέρταρε» με τα 3 ευρώ (ιστορικό ρεκόρ).

Διαβάστε ακόμη: