Ούτε χίλιες ούτε δυο χιλιάδες.Περισσότερες από 25 χιλιάδες κλήσεις δέχτηκε χθες κατά την διάρκεια της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης στην Αττική.
Τα τηλέφωνα, όπως σχεδόν κάθε μέρα, δεν σταματούσαν να χτυπούν από πολίτες που ζητούσαν την βοήθεια από την αποκαλούμενη “αιχμή του δόρατος” της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα περιστατικά που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν το προσωπικό και τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης ήταν όλων των κατηγοριών. Πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους λόγω του χιονιού, ηλικιωμένοι, ασθενείς ή παιδιά που έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες το απόγευμα, το τηλεφωνικό κέντρο του «100» δέχτηκε περισσότερες από 12 χιλιάδες κλήσεις πολιτών που ζητούσαν είτε πληροφορίες είτε βοήθεια.
«Υπήρχαν παιδιά που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους ηλικιωμένους γονείς τους και ζητούσαν από τους αστυνομικούς να πάνε στα σπίτια τους και να δούνε αν είναι ζωντανοί» λέει αστυνομικός που πήγε σε μια από τις 200 κλήσεις για παροχή βοήθειας χθες το απόγευμα στο Λεκανοπέδιο.
“Ευτυχώς” που λόγω της κακοκαιρίας χθες δεν έγιναν εμβολιασμοί στην Αττική καθώς το βάρος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο για τα πληρώματα τα οποία κινούνταν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Υπήρχαν και περιπτώσεις που δικαστικοί λειτουργοί ζήτησαν την συνδρομή των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης ώστε να μετακινηθούν καθώς ήταν απόλυτη ανάγκη.
Τα περισσότερα περιπολικά κυκλοφορούσαν με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς η κίνηση σε πολλά σημεία ήταν απαγορευτική. Ειδικότερα για την περιοχή του Διονύσου, από την ώρα που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιστρατεύτηκε και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ αφήνοντας όμως τις μηχανές με τις οποίες κυκλοφορεί. «Συνάδελφοι της ΔΙ.ΑΣ μπήκαν σε περιπολικά αυτοκίνητα και κινήθηκαν προς την περιοχή προσπαθώντας να βοηθήσουν» αναφέρει αστυνομικός . Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα δεκάδες σπασμένα δέντρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Άμεση Δράση έγιναν περίπου 80 κλήσεις το απόγευμα, και άλλες τόσες το βράδυ, από πολίτες που ήθελαν να ενημερώσουν για φθορές στα οχήματα τους από δέντρα. “Οι πολίτες έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι ο τηλεφωνικός αριθμός που γνωρίζουν όταν χρειάζονται βοήθεια είναι το “100”. Χαιρόμαστε να τους βοηθάμε με μεγαλύτερη ανταμοιβή το “ευχαριστώ” που μας λένε” λέει στο ένας από τους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης που χθες βρέθηκε στο… λευκό πεδίο της Αττικής.