Ξαφνικά στην (Ανατολική και όχι μόνο) Ευρώπη «μυρίζει μπαρούτι»!
Το μέχρι σήμερα χειρότερο σενάριο δείχνει να επιβεβαιώνεται με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τις οικονομίες και τον ευρύτερο γεωπολιτικό ανασχεδιασμό!
Η αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχισθεισών από την Ουκρανία Ρωσόφωνων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, κλιμακώνει την ένταση και φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την πολεμική σύρραξη, αλλά και οικονομικών αντίμετρων που θα επιβάλει στη Ρωσία η Δύση με ότι παρενέργειες προκληθούν σε όλα τα επίπεδα!
Και είναι προφανές πως η αρνητική αυτή έκβαση των πραγμάτων πιθανόν να οδηγήσει σε ντόμινο ή γεωπολιτικές καραμπόλες που δυνητικά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, υπό την έννοια πως σε μια περίοδο γενικότερης ταραχής και εχθροπραξιών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Ερντογάν μέσα στα πλαίσια ενίσχυσης του ρόλου του ίσως καταστεί επικίνδυνος…
Το βέβαιον την ώρα τούτη είναι πως σε γεωπολιτικό επίπεδο παρατηρείται μια επιστροφή των Αμερικανών στην «μοιρασμένη» Ευρώπη, την οποία επί Τραμπ την είχαν εγκαταλείψει, με την Αγγλία να απειλεί για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών, την Γερμανία ως μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου από την Ρωσία να μετράει τις συνέπειες, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία να κρατάνε αποστάσεις, την Γαλλία να αναζητεί διαμεσολαβητικές ισορροπίες και την Κίνα, ακόμη, να μην έχει πάρει θέση!
Υπό αυτό το σκηνικό η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, που από την αρχή του χρόνου κινείται ανοδικά καταρρίπτοντας ρεκόρ των 7-9 τελευταίων χρόνων, παρά τις προσδοκίες για ντηλ, εξαγορές, μεγάλα έργα, ιδιωτικοποιήσεις, βρίσκεται αντιμέτωπη με το Ουκρανικό ζήτημα με όλες τις τυχόν παρενέργειες του σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο!
Που έρχεται να προστεθεί στον πληθωρισμό που καλπάζει, την ακρίβεια που εξαθλιώνει κοινωνία και νοικοκυριά και στραγγαλίζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των επιτοκίων και την ανησυχία που πλέον προκύπτει μετά τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία όσον αφορά τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται ως ο υψηλότερος όλων των εποχών για τη χώρα μας.
Υπό αυτή την οπτική μετά τον Covid που δείχνει να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά (εκτός απροόπτου) για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακύπτουν τρία μείζονος σημασίας ζητήματα που προφανώς επηρεάζουν την χρηματιστηριακή αγορά:
Πρώτον, οι παρενέργειες του Ουκρανικού σε συνάρτηση με ακρίβεια, πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια
Δεύτερον, η έκβαση του τουρισμού στον οποίο έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσδοκίες για ανάκαμψη και ρευστότητα στην αγορά.
Τρίτον, η πορεία των Ελληνοτουρκικών σε μια εποχή μπαχαλοποίησης στην Ευρώπη όπου δεν αποκλείεται σε κάποιο βαθμό να ξαναμοιρασθεί η τράπουλα και να υπάρξουν δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επόμενες 15 ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς λιγότερο ή περισσότερο θα έχουν ξεδιαλύνει τα πράγματα και θα έχει σχηματιστεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα…