Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά στοχεύει η ΑΑΔΕ στην έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το 2022.

Στις αρχές Μαρτίου οι νέες φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή, μιλώντας στο «Law Forum on Taxation», η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και αν δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από την Αρχή και τους φορείς που στέλνουν στοιχεία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ώστε η υποβολή να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα πληρωμής του φόρου σε περισσότερες δόσεις, εφόσον «περπατήσει» αυτός ο σχεδιασμός, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για πληρωμή και του ΕΝΦΙΑ σε τουλάχιστον 10 δόσεις μέσα στο 2022, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, γίνονται προσπάθειες για αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και πλέον, πάνω από το 85% των αιτημάτων που απεστάλησαν με email στην Ανεξάρτητη Αρχή έχουν διεκπεραιωθεί και τα υπόλοιπα είναι σε εξέλιξη, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα ψηφιακά ραντεβού και έρχεται σημαντική αναβάθμιση των τηλεφωνικών υποδομών εξυπηρέτησης.

Όσον αφορά τις πληρωμές που έχουν «περάσει» μέσα από την ΑΑΔΕ, 9 δις ευρώ από το myBusinessSupport, 784 εκατ. για μειώσεις ενοικίων, για την Κρατική Αρωγή 45,5 εκατ. και 113 εκατ. έχουν συμψηφιστεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Για τη φορολογική ενημερότητα θα ξεκινήσει σε σύντομο διάστημα διαβούλευση για νέο πλαίσιο χορήγησης.