Μην έχετε καμία αμφιβολία: οι εκλογές έρχονται το Φθινόπωρο, όπως ακριβώς σας είχαμε προαναγγείλει – σε ανύποπτη χρονική στιγμή- με απόλυτη ακρίβεια.

Και η συνέντευξη, χθες, του πρωθυπουργού, απλώς έρχεται να το επιβεβαιώσει!

Μέσα από προαναγγελία επιδότησης της τιμής της βενζίνης, την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν «πάρει σβάρνα» τα βουνά και τα λαγκάδια σε προεκλογικές περιοδικές, ενώ το υπουργικό συμβούλιο έχει αφήσει τα …στύλο και τα μολύβια κάτω και επιδίδεται σε ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, συγκεντρώσεις και επισκέψεις στην τοπική βάση!

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, όλα δείχνουν, κατά τις πληροφορίες που ήδη σας έχουμε δημοσιοποιήσει, ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών κατά το διάστημα γύρω από τις 20 Αυγούστου!

Δηλαδή μετά τον 15αύγουστο και πριν την ΔΕΘ!
Γεγονός που σημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου!

Τα …ντηλαρίσματα με τα «ειδικά δικαστήρια» και τις παραπομπές ή μη…

Για όποιον το αντιλαμβάνεται σε βάθος, οι παραπομπές σε ειδικό δικαστήριο τόσο της υπόθεσης με τις τηλεοπτικές άδειες (Ν. Παππάς – Χρ. Καλογρίτσας) όσο και της κατάχρησης εξουσίας και εκβίασης μέσω κατασκευασμένων κατηγοριών (Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη), που έγιναν ταυτόχρονα την ίδια μέρα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, εντάσσονται αφενός στο προεκλογικό πακέτο δημιουργίας εντυπώσεων και κλίματος και συνιστούν αφετέρου ξεκάθαρη υπόθεση ντηλαρίσματος!

Πρώτον εσωκομματικού, καθώς η παραπομπή κυρίως του Παπαγγελόπουλου συνιστά κίνηση που αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα στους κόλπους της ΝΔ, ιδίως προς το σκληρό Σαμαρικό μπλοκ που (δικαίως) είχε σηκώσει τη σημαία της κάθαρσης…

Δεύτερον, κλεισίματος του «δημοσιογραφικού μετώπου» με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, εκ Δεξιών ή εξ Αριστερών, διά μέσω της πρότασης απαλλαγής από την εισαγγελέα εκδοτών και δημοσιογράφων! Μένει βεβαίως να δούμε την τελική ετυμηγορία του Δικαστικού Συμβουλίου!

Ωστόσο, είναι πασιφανές πως η κυβέρνηση μέσα στην προεκλογική της προσέγγιση θέλει να κλείσει τα συγκεκριμένα «ανοιχτά μέτωπα» με τον Τύπο! Και μεταξύ μας, καλά κάνει! Ο άκρατος ρεβανσισμός, ενίοτε «τραβηγμένος» ή ακόμη και …κατασκευασμένος, βλάπτει …Και οδηγεί σε αδιέξοδα!

Η πρόταση από το CVC αγοράς άνω του 10% της ΔΕΗ στα 8 ευρώ και η άρνηση της κυβέρνησης!

Με αφορμή την ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών, λόγω πληθωρισμού, επιτοκίων, ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, που γκρεμίζει σχεδόν τα πάντα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ακόμη και τα «καλά» και «βαριά» χαρτιά, όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα, θα πρέπει να πούμε ότι πολύ πρόσφατα, ένα σχεδόν μήνα πριν, μπορεί και λιγότερο, το CVC εκδήλωσε ενδιαφέρον απόκτησης επιπλέον ποσοστού μετοχών πέραν του 10% που ήδη κατέχει!

Οι πληροφορίες λένε πως το περίφημο αμερικανικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο, σε συνομιλίες που είχε και με τα 3 κέντρα εξουσίας της ΔΕΗ (Κυβέρνηση, Διοίκηση, Goldman Sachs) ζήτησε την «άδεια» να αποκτήσει συνδυαστικά (μέσα από την αγορά αλλά και απευθείας με την παραχώρηση πακέτου) ένα ποσοστό μετοχών της ΔΕΗ που υπερβαίνει αρκετά το 10% και μάλιστα σε τιμή που προσεγγίζει τα 8 ευρώ ανά μετοχή!

Για την ιστορία, μολονότι η εκδήλωση της πρότασης ακούστηκε ως πολύ δελεαστική, εντούτοις η κυβέρνηση φέρεται να απέρριψε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, του επιθετικού fund που δραστηριοποιείται σε πλήθος τομέων και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία και την αγορά!

Το κόστος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, φυσικό αέριο και το κόστος αγοράς της ΔΕΗ από το σύστημα!

*** Επειδή έχω μανία χρόνια τώρα να διαβάζω ακόμα και τα ψιλά γράμματα όχι μόνο των ισολογισμών και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εταιρειών, αλλά και αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών, αφιέρωσα αρκετό χρόνο για ενδελεχή επεξεργασία. Και τα αποτελέσματα, ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά. Ιδού ένα πρώτο και συνάμα εντυπωσιακό, το οποίο περιέργως πως δεν έχει εντοπιστεί ακόμα και από τους γκουρού των αναλύσεων.

*** Το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής ενέργειας από εγχώριες μονάδες κατά την περίοδο Ιούλιος 2021 – Μάρτιος 2022, σύμφωνα με το γνωστό πόρισμα της ΡΑΕ, ήταν κάτω από 180 ευρώ/MWh, μπορούσε μάλιστα να μειωθεί περαιτέρω μέχρι και τα 145 ευρώ, αν λειτουργούσαν όλες και όχι μία ή δύο το πολύ. Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 200 ευρώ! Και η ΔΕΗ αγόρασε ενέργεια από το σύστημα, δηλαδή τους ιδιώτες παραγωγούς κυρίως, με κόστος 238 ευρώ/MWh, επιβαρύνοντας έτσι τα έξοδά της κατά 645 εκατ. ευρώ, όπως σωστά αναφέρει και η ίδια, ΜΟΝΟ για το ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ του 2022.
*** Δεν πρόκειται για κάποια…αυθαίρεση κρίση ή…κατηγορία, εδώ τα νούμερα είναι αληθινά, επεξεργασμένα και συνεπώς αμείλικτα ως προς το τι συνέβη. Ως προς την επιχειρηματική, αλλά και πολιτική ουσία, σε τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνει πάντα το εξής: Οι όποιες επιλογές στο πέρασμα ενός εύγλωτου χρόνου είτε σε δικαιώνουν είτε σε εκθέτουν. Αυτά…

Στο 48,8% το κόστος παραγωγής στην βιομηχανία!

*** Να μείνουμε, όμως, στο χώρο της βιομηχανίας, με έναν δείκτη που σαφώς συντελεί στην εκτίναξη της ακρίβειας πολλών ειδών και προϊόντων. Ξέρετε πόσο ήταν το κόστος παραγωγής τον Απρίλιο στην ελληνική βιομηχανία; Έφτασε παρακαλώ στο 48,8%! Βρίσκεται δηλαδή σε ένα τρομακτικό ποσοστό, που ευλόγως τρομάζει. Και τον Μάιο εκτιμάται ότι αυξήθηκε περαιτέρω. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τόσο η χονδρική, όσο και η λιανική τιμή δεκάδων και εκατοντάδων προϊόντων, υποπροϊόντων και ειδών κάθε χρήσης, επαγγελματικής ή οικογενειακής επηρεάζεται άμεσα στην πηγή της και φτάνει στον επαγγελματία ή στον καταναλωτή σε τιμές που δεν έχουν προηγούμενο τα τελευταία πολλά,πολλά χρόνια.

Το κοινωνικό τσουνάμι είναι ήδη εδώ, αλλά αυτό που έρχεται (λόγω πληθωρισμού, ακρίβειας-αυξήσεων, ακριβού χρήματος και τιμολογίων ρεύματος), δεν θα το έχουμε ξαναδεί!

Ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Ελλάδα. Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη ήδη υποφέρει”. Τάδε έφη έλληνας καθηγητής σε ιταλικό πανεπιστήμιο (που με παρακάλεσε να κρατήσω την ανωνυμία του και το σέβομαι), ο οποίος είχε έρθει για λίγες ημέρες “στην πρώτη πατρίδα μου”, όπως συνηθίζει να λέει. Είχαμε πολύωρη και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, καθώς έχει ρόλο συμβούλου σε κυβερνητικό όργανο στη γειτονική χώρα, μετέχοντας και σε ευρωπαϊκές συσκέψεις. Από τα πολλά που συζητήσαμε, σας μεταφέρω την εξής προτροπή του: “Βάλτε πλαφόν σε λιανική και χονδρική στο ρεύμα, αλλά και στα κέρδη των άμεσα εμπλεκόμενων ενεργειακών εταιρειών και δεν εξαιρώ καθόλου τις πετρελαϊκές. Μειώστε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, να ανασάνει κάπως το νοικοκυριό. Και τον ΕΦΚ στα καύσιμα επίσης. Δεν συζητώ το ότι ο κατώτατος εδώ στην Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πέριξ των 850 ευρώ. Για να επιβιώσει, δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Γρηγορείτε, γιατί θα υπάρξουν απρόβλεπτης ισχύος ανατροπές”.

Από 50 «ακατέβατα» και την εφορία πληρωμένη, στα 35-40 και αν…

*** Πως πέφτουν οι αξίες, από τη μία χρονική στιγμή στην άλλη. Εισηγμένος επιχειρηματίας, που πέρυσι τέτοια εποχή ήθελε “50 ακατέβατα και την εφορία πληρωμένη”, μαθαίνω ότι τώρα, μετά την ανώμαλη προσγείωση, έπεσε κάπου μεταξύ 35-40 εκατ. ευρώ, σκέτα, χωρίς εφορία πληρωμένη. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι του περασμένου χρόνου, είναι πλέον ο εξής ένας και αυτός φαντάζομαι θα περιμένει να κατέβουν και άλλο οι αποτιμήσεις και οι απαιτήσεις

Από το καλοκαίρι του 2018 ήταν συμφωνημένη η λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας…

*** Ενισχυμένη Εποπτεία: Καλώς, πολύ καλώς πράττει η κυβέρνηση και αξιοποιεί την προοπτική του τέλους της, με κάθε τρόπο, εντός και εκτός χώρας. Αλλά, επειδή λέμε όλοι μας τα καλά της μίας κυβέρνησης να τα λέει και να μην τα μηδενίζει η επόμενη, και για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, να θυμίσω ότι αυτή ήταν συμφωνημένη από το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, να λήξει το καλοκαίρι του 2022.
*** Αυτά και για σήμερα, καλημέρα σας και να προσέχετε εαυτούς και αλλήλους!!!