Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη και προφορικά τον συνομιλητή του για την έναρξη της θητείας του ως ομοσπονδιακού καγκελαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσο-γερμανικών δεσμών και τη διατήρηση επαφών μέσω διαφόρων διαύλων. Ως προς αυτό, σημειώθηκε ότι, ως πρώτος οικοδεσπότης του Αμβούργου, ο Όλαφ Σολτς είχε ασχοληθεί επί σειρά ετών με την αδελφοποίηση με την Αγία Πετρούπολη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενημέρωσε για τις ρωσικές προτάσεις οι οποίες αφορούν μακροπρόθεσμες, νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας, αποκλείοντας οποιαδήποτε περαιτέρω προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, καθώς και για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων κρούσης σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενο των σχεδίων συμφωνιών Ρωσίας-ΗΠΑ για εγγυήσεις ασφαλείας και της συμφωνίας για μέτρα ασφαλείας για τη Ρωσία και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία μεταφέρθηκαν σε δυτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Εκφράστηκε η κοινή ελπίδα ότι να συσταθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα που έθεσε η ρωσική πλευρά. Κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου, εξετάστηκαν διεξοδικά τα προβλήματα επίλυσης της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε λεπτομερώς την κατάσταση για το ζήτημα αυτό, σημειώνοντας, ειδικότερα, ότι το Κίεβο εξακολουθεί να αποφεύγει πεισματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, γεγονός που, στην πραγματικότητα, εμποδίζει την πιθανή διεξαγωγή νέας συνόδου κορυφής στο τη μορφή της Νορμανδίας.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων για τα θιγόμενα και άλλα θέματα της διεθνούς και διμερούς ατζέντας στο πλαίσιο περαιτέρω επαφών.