Έπεσε η αυλαία για τους 24ους χειμερινούς αγώνες

«Κηρύσσω την λήξη των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ τη νεολαία όλου του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια στο Μιλάνο και την Κορτίνα της Ιταλίας, για να γιορτάσει τους 25ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες»,είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Η υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας έγινε με την Παιδική Χορωδία Malanhua’er να τραγουδά τον Ολυμπιακό Ύμνο, ακολουθώντας την έπαρση της ελληνικής σημαίας και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας. Η Ολυμπιακή σημαία στη συνέχεια παραδόθηκε από τον Δήμαρχο του Πεκίνου στον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στους Δημάρχους του Μιλάνου και της Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο.

Η παρουσίαση των επόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, σε Μιλάνο και Κορτίνα το 2026, ξεκίνησε με τον ιταλικό εθνικό ύμνο. Εκτελέστηκε από τη σύγχρονη ποπ τραγουδίστρια Μαλίκα Αγιάνε συνοδεία με τον βιολονίστα Τζοβάνι Αντρέα Τζανόν.

Το θέμα αυτής της παρουσίασης του Milano Cortina 2026 είναι «Δυαδικότητα, Μαζί» μια αντανάκλαση της αρμονίας μεταξύ δύο διαφορετικών πόλεων και περιοχών, το αστικό τοπίο του Μιλάνου και τα βουνά και η φύση της Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο. Αντικατοπτρίζει επίσης την αναγκαιότητα ενός αρμονικού διαλόγου μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.

Ακολούθησε χορός, όπου οι χορευτές σχημάτισαν σχήματα «σιλουέτες» που αντιπροσωπεύουν τα χειμερινά σπορ και τελειώνουν με το έμβλημα Milano- Cortina26, με τη συνοδεία βίντεο, με το τοπίο των επόμενων πόλεων υποδοχής μας.

Η Τελετή Λήξης στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, την εμβληματική «Φωλιά του Πουλιού», όπως και εκείνη της έναρξης, σε σκηνοθεσία του διάσημου Ζανγκ Γιμού, ξεκίνησε με την Ολυμπιακή φλόγα «κρεμασμένη» μέσα σε μια γιγάντια νιφάδα χιονιού κατεβασμένη κάτω στο στάδιο σταδίου, καθώς τα παιδιά κρατούσαν φανάρια σε σχήμα νιφάδας χιονιού, στο ρυθμό «Twinkle, twinkle small star».

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ καθόταν δίπλα στον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η είσοδος των αθλητών στο στάδιο, έγινε υπό τους ήχους της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν και σε αντίθεση με την Τελετή Έναρξης, εισήλθαν χωρίς ιδιαίτερη σειρά. Σημαιοφόρος για την ελληνική αποστολή ήταν ο Ιωάννης Αντωνίου.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που ολοκληρώνονται σήμερα 16 ημέρες από την τελετή έναρξής τους θα μείνουν στη μνήμη για τα ακραία μέτρα κατά της Covid -19, αλλά και τις συζητήσεις για το σκάνδαλο ντόπινγκ που περιέλαβε τη 15χρονη Ρωσίδα του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα.

Ήταν το πρώτο προγραμματισμένο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που έγινε στην εποχή της πανδημίας Covid-19, έξι μήνες μάλιστα μετά τους Θερινούς στο Τόκιο