Σειρά επαφών με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και φυσικά τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη θα έχει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα o Andrea Orcel, ο επικεφαλής της UniCredit της πλέον πολυσυζητημένης τράπεζας στην Ευρώπη αυτή την περίοδο,

Η έλευση του Ιταλού Τραπεζίτη στη χώρας μας την ερχόμενη Πέμπτη λαμβάνει χώρα, αναμφίβολα, σε ένα εξαιρετικά «καυτό» timing για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα λόγω της επιχειρούμενης απόκτησης της Commerzbank από τον ιταλικό τραπεζικό κολοσσό που ηγείται, γεγονός που πυροδοτεί το ενδιαφέρον και την σημασία της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις

Ο επικεφαλής της UniCredit με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη θα συζητήσουν και θα συνεξετάσουν θέματα που αφορούν από την περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών μέχρι συγκεκριμένες ενέργειες που θα αρχίσει να υλοποιεί η διοίκηση της τράπεζες από αρχές 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική τράπεζα ελέγχει πλέον το 10% της Alpha Bank, με τις δύο τράπεζες να έχουν συμφωνήσει ένα ευρύτερο στρατηγικό πλάνο συνεργασίας το οποίο τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται.

Μάλιστα στην εγχώρια τραπεζική αγορά αποτελεί δεδομένο ότι ποσοστό της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, φέρεται να έχει ξεπεράσει, μέσω παρένθετου σχήματος, το όριο του 10%.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δούμε και στην ελληνική τραπεζική αγορά πολλά νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα πατούν στην ιταλική τεχνογνωσία και θα λανσαριστούν στη χώρα μας από την Alpha Bank, με προφανή στόχο την ενίσχυση της θέσης της ελληνικής τράπεζας στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν με βάση την τεχνογνωσία της UniCredit ότι σύντομα θα βγουν στην αγορά από την Alpha Bank, προϊόντα από το bancassurance και τις ασφάλειες/αντασφάλειες μέχρι νέα καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Στην κορυφή της έρευνας της Extel αναδείχθηκε ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό θρίλερ

Ο ιταλογερμανικός τραπεζικός πόλεμος προφανώς και θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο Ιταλός τραπεζίτης αναμένεται να σταθεί στην στρατηγική του για την απόκτηση του επίμαχου 29% του γερμανικού ομίλου, όπως και για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ευρώπη.

Πάντως δεν αναμένεται να επεκταθεί σε λεπτομέρειες δεδομένης της πολεμικής ρητορικής που έχει αναπτυχθεί και μάλιστα από τον ίδιο τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης φρόντισε να καταστήσει σαφή την θέση του για διασυνοριακές συγχωνεύσεις, εξαγορές στο ευρύτερο πλαίσιο ενιαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Θέση που στην αρχή της εβδομάδας είχε διατυπώσει και η Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, “φωτογραφίζοντας” την προσπάθεια ελέγχου της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας από την ισχυρότερη της Ιταλίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του Ιταλού τραπεζίτη και με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικός Κωστή Χατζηδάκη καθώς η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ξένη τράπεζα που ήλθε στην Ελλάδα έπειτα από 17 χρόνια και έχει σχέδια ανάπτυξης σε συνεργασία με την Alpha Bank, την ίδια στιγμή που έχει ταράξει τα ευρωπαϊκά τραπεζικά νερά, πυροδοτώντας την έναρξη των διασυνοριακών συγχωνεύσεων με την είσοδό της στην Commerzbank.

Την ώρα πάντως που όλες οι πληροφορίες καταλήγουν ότι η ΕΚΤ θα δώσει στην UniCredit το πράσινο φως να αυξήσει το ποσοστό της σχεδόν στο 30% στη γερμανική τράπεζα πληθαίνουν και οι δηλώσεις Ιταλών Υπουργών που σκοπτικά σχολιάζουν ένα προφανές παράδοξο: πώς γίνεται, αναρωτιούνται, οι εξαγορές ιταλικών εταιρειών από γερμανικές να αποτελούν κινήσεις ενοποίησης της Ευρώπης, ενώ όταν μια ιταλική τράπεζα προσπαθεί να αγοράσει μια γερμανική τράπεζα αυτό αποτελεί απειλή και πράξη πολέμου;

Διαβάστε ακόμη: