Το 2021 είναι μια χρονιά που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων για πάρα πολλούς λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος είναι και πάλι ο κορωνοϊός, ο οποίος εδώ και περίπου 2,5 χρόνια δεν έχει αφήσει σε ησυχία την ανθρωπότητα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, αλλά και αλλάζοντας πλήρως την καθημερινότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι συνεχείς μεταλλάξεις είτε από την Ασία, είτε από την Αφρική προκαλούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα λοκντάουν και γενικότερα δεν επιτρέπουν παρότι έχει βρεθεί το εμβόλιο να γίνουν όλα όπως ήταν πριν το 2019 και την έξαρση της πανδημίας.

Φυσικά η επιρροή του κορωνοϊού είναι τεράστια και στον αθλητισμό, έχοντας προκαλέσει διακοπές πρωταθλημάτων, αναβολές διοργανώσεων και αμέτρητα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών παγκοσμίως. Ωστόσο, πλέον όλοι είναι συνηθισμένοι σε αυτό τον τρόπο ζωής τουλάχιστον από αθλητικής πλευράς, με το 2021 να μην έχει επηρεαστεί τόσο όσο η προηγούμενη χρονιά από τον Covid-19.

 

1. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και το δαχτυλίδι του ΝΒΑ

Το 2021 είναι η χρονιά του. Μετά τα συνεχόμενα MVP στην κανονική διάρκεια έκανε αυτό που είχε όνειρο να κάνει από την πρώτη μέρα στην καριέρα του στο ΝΒΑ. Να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα.  Ο Greek Freak το κατάφερε και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, είναι και επίσημα ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου και πλέον στοχεύει σε πολλά περισσότερα δαχτυλίδια.

2. Το «αντίο» του Βασίλη Σπανούλη

Μια από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές στιγμές είναι ότι ο Βασίλης Σπανούλης αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του. Με 179 λέξεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, ο 39χρονος γκαρντ, γνωστοποίησε πως σταματάει να αγωνίζεται, έχοντας καταφέρει να είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης της Euroleague και σίγουρα ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Τα επιτεύγματα του αμέτρητα, οι τίτλοι δεκάδες και μερικούς μήνες μετά μια συνέντευξη Τύπου σε πολύ έντονο συγκινησιακά κλίμα. Ο Σπανούλης άλλαξε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, το αντίο του δεν ήταν αυτό που άρμοζε, όμως και πάλι γνώρισε την αποθέωση είτε από συμπαίκτες και αντιπάλους, είτε από τον κόσμο του Ολυμπιακού που έφτασε μέχρι το σπίτι του.

«Το μπάσκετ μου χάρισε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεμάτο από έντονες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις. Μου έδωσε τα πάντα και του έδωσα τα πάντα. Ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε το πεπρωμένο μου και το πιο όμορφο λιμάνι μου. Φεύγω περήφανος για όσα σπουδαία κατακτήθηκαν αλλά και για όσα μετά από σκληρή μάχη χάθηκαν. Πάνω απ’ όλα φεύγω γεμάτος, γιατί έζησα περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκα. Μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια.

3. Η απίστευτη γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού

Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού είναι αυτή που έκανε το πλέον αδιανόητο μέσα στο 2021. Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη κατέκτησε τα πάντα, κάνοντας το ανεπανάληπτο 4/4. Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Euroleague και πρόσφατα και το Σούπερ Καπ Ευρώπης κόντρα στη Κίνεφ Κίρισι με 14-11, οι ερυθρόλευκες αποτελούν μια ομάδα-μοντέλο του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού γενικότερα με τα επιτεύγματα της στη χρονιά που πέρασε.

4. Η σοκαριστική είδηση του θανάτου του Στέφαν Γέλοβατς

Ο Στέφαν Γέλοβατς στις 5/12 του 2021 μετά από 22 μέρες άνισης μάχης με τον θάνατο, δεν τα κατάφερε κι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών. Ο Σέρβος αδικοχαμένος ψηλός που απέκτησε η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, υπέστη εγκεφαλικό στην προπόνηση της Ένωσης και εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου δεν άντεξε και έχασε τη μάχη, συγκλονίζοντας το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αναμφίβολα η πιο άσχημη είδηση στον ελληνικό αθλητισμό για το 2021. 

5. Το 2021 «έφυγε» ο… Σοφός, Ντούσαν Ίβκοβιτς

Μια ακόμη δυσάρεστη είδηση για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και για τον αθλητισμό είναι αυτή του θανάτου του θρύλου, Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο σπουδαίος τεχνικός των Ολυμπιακό, Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Πανιωνίου, «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών, σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, εξαιτίας προβλήματος στους πνεύμονες.

Ο «Ντούντα» άφησε πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους, συνδέοντας τ’ όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες. Ο Ίβκοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943, είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012) και της ΑΕΚ (1999-2001), οδηγώντας μάλιστα τους ερυθρόλευκους δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης, το 1997 και το 2012. Στο πλούσιο παλμαρέ του, είχε μεταξύ άλλων τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα. 

6. Ο «αέρινος» Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου έγραψε ιστορία το περασμένο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα ελληνικά χρώματα. Στην πρώτη του συμμετοχή στη σπουδαιότερη διοργάνωση του αθλητισμού ο Έλληνας άλτης πήρε το χρυσό μετάλλιο και έδειξε πως όλο το μέλλον του ανήκει, αλλά και πως το 2021 ήταν η χρονιά του. Ο Τεντόγλου με το τελευταίο άλμα του προσγειώθηκε στα 8,41μ στο Τόκιο και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου φέρνοντας μια μυθική διάκριση…

7. Ο «χρυσός» Στέφανος Ντούσκος

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι ο αθλητής που έφερε το πρώτο χρυσό µετάλλιο στους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και είναι ο πρώτος «χρυσός» ολυµπιονίκης της χώρας στην κωπηλασία, κερδίζοντας µάλιστα τον τίτλο «O Χάµιλτον της κωπηλασίας».

Στη µεγαλύτερη επιτυχία του, στο Τόκιο, κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο µονό σκιφ µε νέο ολυµπιακό χρόνο-ρεκόρ 6:40.45, καταρρίπτοντας εκείνο του Μάχε Ντρίσντεϊλ από τους Θερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και έγραψε ιστορία σε μια από τις πιο μεγάλες «ελληνικές» στιγμές στο 2021.

8. Εθνική ομάδα πόλο, η… ασημένια επίσημη αγαπημένη

Η Εθνική ομάδα Ανδρών του πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο απέδειξε γιατί είναι η επίσημη αγαπημένη και γιατί θα έπρεπε το πόλο να είναι το εθνικό μας σπορ. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου με τρομερές εμφανίσεις στην Ιαπωνία έγραψαν ιστορία και έφεραν το πρώτο μετάλλιο σε Ολυμπιάδα για ομάδα οποιουδήποτε σπορ της χώρας.

Η «γαλανόλευκη» κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο καθώς ηττήθηκε στον τελικό από την «αυτοκρατορία» της Σερβίας με 13-10, με τους «πλάβι» να πανηγυρίζουν το δεύτερο σερί χρυσό. Ακόμη κι έτσι, όμως, η νέα γενιά του ελληνικού πόλο έδειξε πως το άθλημα έχει πανίσχυρη βάση στη χώρα μας κι άφησε παρακαταθήκη για ακόμη καλύτερες ημέρες και μεγαλύτερες διακρίσεις στο άμεσο μέλλον, γράφοντας ιστορία και δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις στο 2021.

9. Ο «άρχοντας» των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας

Μετά το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο το 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας με μια συγκλονιστική προσπάθεια κατέκτησε το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στους κρίκους το περασμένο καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών.

Ο Πετρούνιας έτσι έγινε ο 2ος Έλληνας μετά από τον Δημοσθένη Ταμπάκο (χρυσό, ασημένιο) με 2 μετάλλια στους κρίκους, ενώ συγκέντρωσε 15.200 βαθμούς στον τελικό φτάνοντας στο βάθρο ξανά μετά από πέντε χρόνια.

10. Η «εκτόξευση» του Τσιμίκα στο δεύτερο μισό του 2021 

Ο Κώστας Τσιμίκας μετά από μια δύσκολη πρώτη σεζόν με τραυματισμούς και κορωνοϊό στη Λίβερπουλ, δούλεψε σκληρά το καλοκαίρι και κέρδισε την εμπιστοσύνη του Κλοπ, αλλά και των οπαδών των κόκκινων.

Ο Έλληνας μπακ πλέον είναι ενεργό μέλος του ροτέισον των Reds, έχει αγωνιστεί ήδη σε 12 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, έχει και 2 ασίστ, ενώ έχει και το απίθανο ότι μετράει μόνο νίκες όποτε ξεκινάει στο αρχικό σχήμα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχει βελτιωθεί ραγδαία στο δεύτερο μισό του 2021 και διεκδικεί ακόμη και θέση βασικού στη Λίβερπουλ αντί του Άντι Ρόμπερτσον, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο.

Το 2021, η χρονιά της Σάκκαρη και του Τσιτσιπά

Η Μαρία Σάκκαρη μπορεί να είναι στο Νο. 10 της σειράς, όμως αυτά που έχει καταφέρει στο 2021 είναι αξιομνημόνευτα. Ξεκίνησε τη χρονιά εκτός πρώτης 20αδας και έχει καταφέρει να κερδίσει μέσα σε 10 μήνες πάνω από 10 θέσεις.

Η Ελληνίδα τενίστρια κλείνει αυτόν τον χρόνο ούσα στο Νο6. της παγκόσμιας κατάταξης της WTA. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά σε Roland Garros και US Open. Και συμμετείχε επίσης στα WTA Finals, όπου αποκλείστηκε στους «4», με αποτέλεσμα να εδραιωθεί στην ελίτ του ευρωπαϊκού τένις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο Έλληνας τενίστας άλλη μια χρονιά ήταν εντυπωσιακός. Το 2021 απέδειξε ότι αξίζει να βρίσκεται στην ελίτ του παγκόσμιου τένις, έφτασε μέχρι τον τελικό του Ρολάν Γκαρός και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, κατακτώντας μάλιστα και τον τίτλο στο 1000αρι τουρνουά του Μόντε Κάρλο, αλλά και τον 7ο τίτλο της καριέρας του στη Λιόν λίγο καιρό αργότερα. Παράλληλα, και αυτός και η Μαρία έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά στο Τόκιο το καλοκαίρι.