Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που έγινε από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε ένα μήνυμα, με το οποίο ζητούσε από το Nautical Geo να απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Γάλλος κυβερνήτης του ερευνητικού σκάφους, αγνόησε το μήνυμα των Τούρκωντόνισε ότι υπάρχει νόμιμη Navtex από τις αρχές της Κύπρου και συνέχισε κανονικά τις έρευνες.

Τι είπαν Δένδιας – Χριστοδουλίδης

Το θέμα του Nautical Geo και των τουρκικών προκλήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη – που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα – με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Δένδιας καταδίκασε τις «παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας… πιο πρόσφατα, τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε. «Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».