Δύο εισαγόμενα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία φαίνεται να έχει σχέση με την μετάλλαξη «Όμικρον», εντοπίστηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Τα δύο κρούσματα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα.

Η «υποπαραλλαγή Όμικρον» ή «παραλλαγή Όμικρον 2» έχει ήδη «γεννήσει» το αίσθημα της αγωνίας σε ολόκληρο τον πλατήνη.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας δήλωσε πως από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο.

Σαρηγιάννης: Η «υποπαραλλαγή Όμικρον» ίσως είναι πιο μεταδοτική

Στον ΣΚΑΪ για την νέα μετάλλαξη μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δύο κρούσματα «Stealth Όμικρον» στην Ελλάδα - Τι ξέρουμε για την «υποπαραλλαγή Όμικρον» ως τώρα

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την «υποπαραλλαγή Όμικρον» ή «παραλλαγή Όμικρον 2»

Η υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Όμικρον», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth, εγείροντας φόβους ότι πρόκειται για μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Όμικρον που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα επιδημικά κύματα της COVID-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η μετάλλαξη Όμικρον (B.1.1.529), έχει τρία κύρια «υποστρώματα», τα BA.1, BA.2 και BA.3.

Χθες Πέμπτη, η Δανία ανέφερε ότι το υποστέλεχος BA.2 της Όμικρον αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας και γρήγορα εκτοπίζει το BA.1.

Η Δανία ανέφερε ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, το BA.2 από το 20% των μολύνσεων COVID-19 στη χώρα έφτασε να αφορά στο 45%. Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα COVID στη Δανία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα, δέκα φορές περισσότερα κρούσματα από τις κορυφές στα προηγούμενα κύματα.

«Βάσει των προκαταρκτικών αναλύσεων δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες το BA.2 σε σύγκριση με το BA.1», ανέφερε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας συμπληρώνοντας ότι «αναμένεται ότι τα εμβόλια έχουν επίσης επίδραση κατά της σοβαρής νόσου που προκαλεί το BA.2».

Δύο κρούσματα «Stealth Όμικρον» στην Ελλάδα - Τι ξέρουμε για την «υποπαραλλαγή Όμικρον» ως τώρα

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η «υποπαραλλαγή Όμικρον» ή «παραλλαγή Όμικρον 2» μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινές 32 μεταλλάξεις.

«Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν τα BA.1 και BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Statens Serum.

Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η «υποπαραλλαγή Όμικρον» στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί από την αρχική παραλλαγή της Όμικρον.

Το αρχικό στέλεχος BA.1, έχει μια μετάλλαξη -τη διαγραφή στο γονίδιο «S»- που εμφανίζεται στα τεστ PCR, καθιστώντας εύκολο να ειπωθεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί με την Όμικρον.

Το BA.2 δεν έχει την ίδια μετάλλαξη, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι «stealth Όμικρον».

Ωστόσο σύμφωνα με νεότερα δεδομένα το ΒΑ.2 δεν παραμένει και τόσο κρυφό όσο φαινόταν αρχικά. Οι ειδικοί λένε ότι η «stealth Όμικρον» εμφανίζεται στα τεστ PCR, όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο όπως το BA.1.

Ωστόσο, η «υποπαραλλαγή Όμικρον» εγείρει ανησυχίες επειδή υπάρχουν πρώιμα «σημάδια» ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον.

Από την άλλη, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το BA.2 είναι τόσο διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να το χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας -που προορίζεται για παραλλαγές που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων- και να του δώσει το δικό του όνομα.

Δύο κρούσματα «Stealth Όμικρον» στην Ελλάδα - Τι ξέρουμε για την «υποπαραλλαγή Όμικρον» ως τώρα

Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός

Για την νέα παραλλαγή μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σήμερα το πρωί.

«Αν και ακόμα είναι υπό διερεύνηση αυτή η νέα παραλλαγή, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά».

Ωστόσο, η Ματίνα Παγώνη τόνισε «Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα».