Διευρύνουν σήμερα την πτωτική τους πορεία οι περισσότεροι δείκτες της Wall Street, καθώς αμβλύνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Ταυτόχρονα, η περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί νέα απειλή για τον πληθωρισμό.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο S&P 500 κινείται πτωτικά σε ποσοστό 0,51% στις 5.797 μονάδες, ο Nasdaq κάνει «βουτιά» ύψους 1,20% στις 18.932 μονάδες, ενώ ο Dow Jones επιδεικνύει αντιστάσεις ανεβαίνοντας κατά 0,29% στις 42.056 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης, καθώς πλέον επικρατεί η εκτίμηση στις τάξεις των αναλυτών ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, εμποδίζοντας τη νομισματική χαλάρωση που έχει δρομολογήσει από πέρυσι η Fed. Ο Dow Jones και ο S&P 500 ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες 1,9%, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,3%. Και οι τρεις δείκτες διαπραγματεύονται πλέον στο «κόκκινο» για το νέο έτος.

Russell 2000, στον οποίο εντάσσονται οι εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης, υποχωρεί σήμερα κατά 1% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2024. Ο δείκτης έχασε περισσότερο από 2% την Παρασκευή και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ενδοσυνεδριακό υψηλό που είχε σημειώσει στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο δείκτης φόβου της Wall Street αυξήθηκε κατά 1,63 μονάδες και έφθασε σε υψηλό τριών και πλέον εβδομάδων, σύμφωνα με το Reuters. Οι τεχνολογικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων της Tesla, της Nvidia και της Palantir Technologies, είναι μεταξύ των high-profile losers κατά την έναρξη των συναλλαγών.

Οι παγκόσμιες αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από την «αυγή» του 2025, υπέστησαν νέο πλήγμα την Παρασκευή από την εντυπωσιακή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία ώθησαν τους traders να περιορίσουν τα στοιχήματά τους για τις μειώσεις επιτοκίων της Fed σε λιγότερες από 30 μονάδες βάσης για ολόκληρο το 2025. Παράλληλα, προκάλεσαν ένα νέο sell off που μηδένισε την ετήσια άνοδο του S&P 500 και έστειλε τον δείκτη δολαρίου του Bloomberg σε υψηλό δύο ετών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω και άγγιξε υψηλά 14 μηνών, σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη των 15 μονάδων βάσης για φέτος, προτού σταθεροποιηθεί στη συνέχεια. Το 30ετές κυμαίνεται λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%.

Εν τω μεταξύ, άλλο ένα «κύμα» κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας έστειλε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του αργού πετρελαίου τύπου Brent σε υψηλό πέντε μηνών, κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι. Εάν η κίνηση αυτή μειώσει το παγκόσμιο πλεόνασμα αργού, θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις πιέσεις στον κλάδο.

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και του δολαρίου επηρεάζει τις αγορές παγκοσμίως, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε Ασία και Ευρώπη. Τα περιουσιακά στοιχεία (assets) του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναταραχής, συνέχισαν να χάνουν έδαφος, με τις αποδόσεις των 10ετών αποδόσεων gilt να διατηρούνται κοντά στα επίπεδα του 2008 και την βρετανική λίρα να επεκτείνει την πτώση της περασμένης εβδομάδας κατά 1,7% και να διαπραγματεύεται στην πιο αδύναμη τιμή από τον Νοέμβριο του 2023.

Οι επενδυτές συνυπολογίζουν την πιθανότητα ότι οι πολιτικές της επερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ -όπως οι δασμοί και η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης- θα μπορούσαν να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο και να τροφοδοτήσουν νέες πιέσεις στις τιμές, τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει «θολώσει» το τοπίο σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το 2025. Σημειώνεται ότι ο Τραμπ θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη