Πάντα καθυστερημένη η Ελλάδα στις μειώσεις τιμών, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα και σήμερα προς μεγάλη λύπη των καταναλωτών και μεγάλη χαρά όσων κερδίζουν από αυτό το παίγνιο.

Οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ πέφτουν κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, αλλά κρατιούνται στα ψηλά στη χώρα μας, ώστε να έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη.

Ευτυχώς μάλιστα που υπάρχουν και οι ΑΠΕ αφού, όπως αποδεικνύεται από μελέτη του ΑΠΘ, χωρίς αυτές, οι τιμές θα ήταν υψηλότερες στη χώρα μας, κατά περίπου 8 ευρώ. Από τα 235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που έκλεισε η αγορά τον Δεκέμβριο, χωρίς τις ΑΠΕ το μήνα αυτό, η τιμή θα ήταν τουλάχιστον 243 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 222 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, φυσικά ο υψηλότερος στην Ευρώπη.Οι πιο πρόσφατες τιμές μάλιστα προσεγγίζουν τα 229 ευρώ/MWh.

Ακολουθούν σε τιμές Ουγγαρία (223 Ευρώ/MWh), Ρουμανία (222 ευρώ) Βουλγαρία (221 ευρώ), Σερβία (216) και Ιταλία (210 ευρώ/MWh).

Καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή στη Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία (69,2 ευρώ/MWh) Ουκρανία (72 ευρώ/MWh) Πολωνία (98 ευρώ/MWh) και Γερμανία (102 ευρώ/MWh).

Οπως αποδεικνύεται από μελέτη του ΑΠΘ οι τιμές θα ήταν πολύ υψηλότερες στη χώρα μας, κατά περίπου 8 ευρώ.

Στα 235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που έκλεισε η αγορά τον Δεκέμβριο, χωρίς τις ΑΠΕ το μήνα αυτό, η τιμή θα ήταν τουλάχιστον 243 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ενεργειακή πανδημία: Τα νοικοκυριά το έριξαν στο πετρέλαιο και τα ...«φέσια»

Οι ΑΠΕ ρίχνουν λίγο τις τιμές

Η έρευνα του ΑΠΘ αναφέρθηκε επίσημα από τον ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκα στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας: με βάση την έρευνα του ΑΠΘ, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο θα έφτανε στη χώρα μας στα επίπεδα των 315 ευρώ/MWh, έναντι των 235 ευρώ/MWh που ήταν. Επομένως, η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή «ψαλίδισε» τη χονδρεμπορική κατά 83,8 ευρώ/MWh.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι πως η απουσία των ΑΠΕ δεν θα έδινε τη δυνατότητα να αποκλιμακωθούν οι τιμές, τις ημέρες που υπήρχε πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Έτσι, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, η μικρότερη ημερήσια τιμή θα ήταν 243,37 ευρώ/MWh, στις 29 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπήρξαν ημέρες με αισθητά μικρότερες τιμές, με συνέπεια η ελάχιστη να σημειωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, στα 117,23 ευρώ/MWh.

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και στη βάση των ωριαίων τιμών. Κατά συνέπεια, η μέγιστη ωριαία τιμή που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο (542,5 ευρώ/MWh στις 6 το απόγευμα της 22ας Δεκεμβρίου) θα ήταν ακόμη υψηλότερη. Χωρίς τις ΑΠΕ, το απόλυτο ρεκόρ θα καταρριπτόταν μία ώρα αργότερα την ίδια ημέρα, με την τιμή να φτάνει τα 557,17 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ωριαίες τιμές πιστοποιούν και πάλι ότι, αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, οι τιμές δεν θα αποκλιμακώνονταν αισθητά ποτέ μέσα στο μήνα.

Ενδεικτικό είναι ότι, στο σενάριο μηδενικής «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, η ελάχιστη ωριαία τιμή θα ήταν 195 ευρώ/MWh (στις 4 το πρωί στις 29 Δεκεμβρίου). Στην πραγματικότητα ωστόσο, με τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το «κατώφλι» των ωριαίων τιμών διαμορφώθηκε στα 9,7 ευρώ/MWh (στις 5 το πρωί στις 31 Δεκεμβρίου).

Η στατιστική ανάλυση των μέσων ημερήσιων τιμών δείχνει επίσης πως καμία ημέρα του Δεκεμβρίου, η τιμή δεν θα ήταν μικρότερη από 245 ευρώ/MWh. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μόλις 9 ημέρες του μήνα οι τιμές ξεπέρασαν αυτό το όριο.

Οι ΑΠΕ κατάφεραν το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις 14 Δεκεμβρίου, κατά 158,28 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ημέρα, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή η τιμή θα είχε διαμορφωθεί στα 355,53 ευρώ/MWh, όταν στην πραγματικότητα ήταν 197,24 ευρώ/MWh.

Τέρνα: Αποζημιώσεις έως 100-150 εκατ. δολάρια

Οι ωριαίες τιμές

Όσον αφορά τις ωριαίες τιμές, η απουσία των ΑΠΕ θα είχε το αποτέλεσμα να μην υπάρξει «επίδοση» κάτω από 80 ευρώ/MWh, ενώ στην πραγματικότητα 399 ώρες καταγράφηκαν τιμές κάτω από αυτό το όριο. Οι ΑΠΕ πέτυχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» στις 5 το πρωί την 31η Δεκεμβρίου, κατά 255,31 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή η τιμή θα είχε διαμορφωθεί στα 265,01 ευρώ/MWh, όταν στην πραγματικότητα ήταν 9,7 ευρώ/MWh.

Οι ερευνητές του ΑΠΕ μοντελοποίησαν την εξέλιξη σε ωριαία βάση των τιμών στην αγορά Επόμενης Ημέρας, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που εισφέρουν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Ανάγοντας τα αποτελέσματα σε μέσες ημερήσιες τιμές, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το αρνητικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh, που σημειώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 451,11 ευρώ/MWh.

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως όσον αφορά στο μέσο όρο του Φεβρουαρίου, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο κόστος χονδρικής στα 222 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Σερβία (215,91 ευρώ/MWh) η Ιταλία (214,89 ευρώ/MWh) η Ελβετία (212,25 ευρώ/MWh) η Κροατία (209,54 ευρώ/MWh) και η Ρουμανία (209,53 ευρώ/MWh). Στον αντίποδα οι χαμηλότερες τιμές εμφανίζονται σε Ουκρανία (71,39 ευρώ/MWh) Φινλανδία (69,05 ευρώ/MWh) Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία (69,2 ευρώ/MWh) Πολωνία 97,68 ευρώ/MWh) Γερμανία και Λουξεμβούργο (102,22 ευρώ/MWh).