Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημερώνει πως εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Η αφορμή της ανακοίνωσης δόθηκε μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων για ελλιπή μέτρα από πλευράς διοίκησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με εξουσιοδοτημένο διαγνωστικό κέντρο για την υποχρεωτική και δωρεάν διενέργεια μοριακών ελέγχων στους εργαζομένους της από τον περασμένο Αύγουστο.
Οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν για όσους εργαζόμενους εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν διενεργηθεί έως τώρα περισσότερα από 800 μοριακά τεστ, από τα αποτελέσματα και τις ιχνηλατήσεις των οποίων, διαπιστώνεται ότι υπήρξαν ελάχιστα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων της. Επίσης δεν έχει ανιχνευτεί έως τώρα καμία ενδοεταιρική διασπορά του ιού.
Στις 20 Οκτωβρίου 2020 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν στο σταθμό «Σύνταγμα» του μετρό περισσότερα από 3.000 rapid tests σε επιβάτες και εργαζόμενους, στα οποία διαπιστώθηκε διασπορά του ιού κάτω του 1%, ποσοστό μικρότερο από τα δεδομένα της περιόδου εκείνης στον ευρύτερο πληθυσμό της Αττικής.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η εταιρεία εφοδιάζει όλους τους εργαζόμενους με επαρκή αριθμό μασκών μιας χρήσεως, ενώ σε όλους χώρους (γραφεία, σταθμούς, αμαξοστάσια, χώρους ενδιαίτησης εργαζομένων κλπ) υπάρχουν αντισηπτικά σκευάσματα. Επίσης στις περισσότερες ειδικότητες εργαζομένων χορηγούνται και γάντια είτε μιας χρήσεως είτε ειδικού τύπου για τους τεχνίτες της συντήρησης.
Σε ότι αφορά τους σταθμούς, γίνονται από τα συνεργεία καθαρισμού συνεχείς απολύμανσεις των επιφανειών που έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, κουπαστές κλπ), ενώ συνεχείς είναι οι επισημάνσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ολόκληρο το δίκτυο των Σταθερών Συγκοινωνιών, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι συρμοί κάθε βράδυ πλένονται εξωτερικά και απολυμαίνονται εσωτερικά με τη μέθοδο της νέφωσης, από ειδικά συνεργεία με τα οποία συνεργάζεται η ΣΤΑΣΥ, ενώ σε όλα τα σημεία εισόδου (γραφεία, αμαξοστάσια κλπ) εφαρμόζεται σύστημα θερμομέτρησης όλων των εισερχομένων.