Πιο νωρίς από το προγραμματισμένο αφήνει τους λιγνίτες η ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα το 2025, ανέφερε χθες απέναντι στους αναλυτές ο επικεφαλής της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης
Η νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» προορίζεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2022 και το αργότερο έως το 2025 θα μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής με φυσικό αέριο, έτοιμη όμως να δεχθεί και «πράσινο» υδρογόνο (Hydrogen ready). Μάλιστα η εκκίνησή της θα συνδυαστεί με αύξηση της ισχύος από 660 MW σε πάνω από 1000 MW . Αυτό ανέφερε χτες κατά την ενημέρωση 98 επενδυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση.

Απολιγνιτοποίηση το 2025 και οχι το 2028

Όπως σημείωσε η νέα μονάδα θα έχει υψηλό δείκτη ευελιξίας καθώς μέσα σε περίπου ½ με μία ώρα θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της από 300 MW σε πάνω από 1000 MW. «Είναι πολύ ανταγωνιστική μονάδα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε καν το μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος – CRM» ανέφερε τονίζοντας ότι η μετατροπή της «ήταν η καλύτερη λύση, καθώς η πρόβλεψη για τις τιμές CO2 θα την καθιστούσε ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της». «Άρα, η απολιγνιτοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί όχι το 2028, αλλά το 2025» σημείωσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι για την «Πτολεμαΐδα 5» το φόρουμ Green Tank χτες πρότεινε να γίνει μονάδα θερμικής αποθήκευσης πράσινης ενέργειας .

Στάσσης: Καλή υποδοχή απο τις αγορές

Να σημειωθεί ότι το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 68,7% το 2020 από 75,8% το 2019. Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ κάλυψαν το 40,7% της συνολικής ζήτησης το 2020 (36,9% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 45,5% (41,6% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).
Συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 45,1% ή 4.696 GWh, λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών CO2 που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές.
Σε σχέση με το «ομόλογο» αειφορίας της επιχείρησης ο κ. Στάσσης τόνισε ότι έχει πολύ καλή υποδοχή από τις αγορές. «Το επιτόκιο ήταν σήμερα (χτες) στο 3,05%, από 3,875% κουπόνι. Όλες οι εκδόσεις μας από εδώ και πέρα θα έχουν ανάλογο πλαίσιο με δείκτες βιωσιμότητας και αειφορίας», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Για το Target Model τόνισε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται, ενώ θα βοηθήσει στην όλη πορεία της αγοράς και η διασύνδεση με Βουλγαρία από 11 Μαΐου. Όπως είπε παράλληλα το «2021 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης πριν περάσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη για τη ΔΕΗ», ενώ τέλος για το ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.