Μια πρωτοφανή απόφαση έλαβε η Starbucks στη Νότια Κορέα, ανακοινώνοντας ότι θα κλείσει προσωρινά περισσότερα από 2.000 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε υποχρεωτική εκπαίδευση γύρω από τη σύγχρονη ιστορία και την κοινωνική ευαισθησία.

Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στη σφοδρή κατακραυγή που προκάλεσε πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας, η οποία συνδέθηκε άθελά της με μία από τις πιο τραυματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Νότιας Κορέας.

Η Starbucks λάνσαρε στις 18 Μαΐου προωθητική ενέργεια για τη σειρά επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών «Tank». Ωστόσο, η ημερομηνία συμπίπτει με την επέτειο της εξέγερσης της Γκουανγκτζού το 1980, όταν ο στρατός κατέστειλε βίαια φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Η επιλογή της ονομασίας «Tank Day» θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσβλητική, καθώς παρέπεμπε στα τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αιματηρή καταστολή.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας διαφημιστικού συνθήματος που, σύμφωνα με πολλούς πολίτες, θύμιζε μια διαβόητη φράση της αστυνομίας από την υπόθεση βασανισμού και θανάτου του φοιτητή Παρκ Τζονγκ-Τσολ το 1987, ένα γεγονός που αποτέλεσε σημείο καμπής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Starbucks: Ζήτησαν συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο με καταναλωτές να καταστρέφουν προϊόντα της Starbucks, ενώ οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.

Παράλληλα, αρκετοί δημόσιοι φορείς ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν αισθητή πτώση τις πρώτες ημέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, η Starbucks Korea ανακοίνωσε ότι στις 22 Ιουνίου όλα τα καταστήματά της θα κλείσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, ώστε το προσωπικό να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη σύγχρονη κορεατική ιστορία και τη σημασία της κοινωνικής υπευθυνότητας στον σχεδιασμό εμπορικών ενεργειών.

Στην ίδια διαδικασία, σύμφωνα με τον Guardian, θα συμμετάσχουν και ανώτατα στελέχη του ομίλου Shinsegae, ο οποίος διαχειρίζεται τη λειτουργία της Starbucks στη χώρα.

Η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό, ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης απομακρύνθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Korea. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στόχος των νέων μέτρων είναι να αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχα λάθη που θα μπορούσαν να προσβάλουν τη συλλογική μνήμη και την ιστορική ευαισθησία της κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη: