Να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία ζήτησε για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται ότι το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη με τη συμμετοχή των διοικήσεων των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ρυθμίστηκαν 250.000 δάνεια επιχειρήσεων και εφαρμόστηκε το μέτρο αναστολής πληρωμής δανείων ύψους 22 δις ευρώ.

Παράλληλα, χορηγήθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ και των υπολοίπων εγγυοδοτικών μηχανισμών  35.000 δάνεια, που στην πλειοψηφία τους δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε μάλιστα τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία: οι καταθέσεις των νοικοκυριών μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 12 δις ευρώ, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχει αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν 44 δις ευρώ.

Στην πράξη, ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και χορήγηση δανείων στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Χωρίς να το αναφέρει, παραμένει το καμπανάκι που έχει χτυπήσει εδώ και καιρό η ΕΚΤ για μπαράζ πτωχεύσεων εταιρειών όταν ολοκληρωθούν οι έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, που στη χώρα μας έχουν αγγίξει τα 40 δις ευρώ.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει αμετάβλητο προς το παρόν το στόχο για τη φετινή ανάπτυξη, στο 3,6%.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου. Έως τότε θα υπάρχει και μια πρώτη εικόνα για την πορεία του φετινού τουρισμού.

Ο ίδιος ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρει σημαντικά στη φετινή ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, από το 3,6% της πρόβλεψης, τα κονδύλια του Ταμείου θα δώσουν στο ΑΕΠ μια ώθηση της τάξεως του 1,2%