Η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να δίδει κατεύθυνση στην αγορά κρατικού χρέους, εν μέσω στοιχημάτων για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, με εμπόρους να κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

Ο Κλάας Νοτ, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, έδωσε το… έναυσμα για τέτοιου είδους συζητήσεις, αναφέροντας εντός της εβδομάδας ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να αφήσει ανοικτή την πόρτα, ακόμη και για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης».

Ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING, τόνισε πως «ακόμη και εάν ο Νοτ αποτελεί μειοψηφία στους κόλπους της, θεωρώ ότι τώρα θα πρέπει να σκεφθούμε πως η επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, θα είναι η ελάχιστη».

Οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων ώθησαν την απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου σε άνοδο 16 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα και του δεκαετούς σε άνοδο 11 μονάδων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση στη γερμανική δεκαετία ενισχύθηκε οριακά στο 0.95%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε ενισχυθεί κατά έξι μονάδες βάσης, «σπάζοντας» ξανά προς στιγμήν το φράγμα του 1% και αφού αποκλιμακώθηκε 12 ολόκληρες μονάδες στις συναντήσεις Τετάρτης και Πέμπτης.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έφθασε στο 3.71% με το spread στις 271 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία εκτοξεύθηκε στο 2.58%, εν αναμονή της νέας προσφοράς που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα, με επανέκδοση του ελληνικού τίτλου με λήξη το ’33.

Για το λόγο αυτό και οι ανοδικές πιέσεις στις ελληνικές αποδόσεις ήταν μεγαλύτερες συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, σύμφωνα με εμπόρους.

Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 246 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 110.000.000€ έγιναν στη δεκαετία.

Στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη δεκαετία «ξέφυγε» στο 2.98% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να ξεπερνά τις 200 για πρώτη φορά σε διάρκεια εβδομάδας.