Η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε σε νέο υψηλό 15ετίας, λόγω της ισχυρής ζήτησης και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο – σημείο αναφοράς στην Ασία – αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και έφτασε τα 659 δολάρια τον τόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, σημειώνοντας αύξηση της τιμής κατά περίπου 38% φέτος μέχρι στιγμής, καθώς η Ινδία έχει περιορίσει τις εξαγωγές και η ξηρασία απειλεί την παραγωγή.

Σε υψηλό 15ετίας το ρύζι - Άνοδος 38% φέτος

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η άνοδος των τιμών ενδέχεται να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς εισαγωγών για τους αγοραστές. Ορισμένα κράτη έχουν αυξήσει τις αγορές για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα εν μέσω φόβων ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ταϊλάνδη θα παραδώσει έως και 2 εκατ. τόνους το επόμενο έτος, ενώ η Ινδία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει 1 εκατ. τόνους. Εν τω μεταξύ, οι Φιλιππίνες πρόκειται να παραλάβουν περισσότερους από 500.000 τόνους ρυζιού που εισάγονται από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη: