Η συρρίκνωση των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας και η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική κατέστησαν ευάλωτο το εθνικό νόμισμα της γείτονος χώρας.
Η λίρα εκτέθηκε στη γεωπολιτική ένταση που περιβάλλει την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφενός άσκησε βέτο στην είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά το αίτημα που υπέβαλαν οι δύο χώρες στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αφετέρου, χθες (23/05), ο Τούρκος Πρόεδρος «εξαπέλυσε» μύδρους κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F–16 στην Άγκυρα.
Αυτά τα δύο γεγονότα εξελίχθηκαν σε μία περίοδο έντονης αναστάτωσης στις παγκόσμιες αγορές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του νομίσματος.
Η Τράπεζα «απάντησε» στις διακυμάνσεις με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και τη δημιουργία κρατικά ελεγχόμενων λογαριασμών, ώστε να προστατεύσει τους επενδυτές από την αδυναμία της λίρας.
Παρά την αναστάτωση και παρότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, τα επιτόκια αναμένεται να κρατηθούν σταθερά αυτή την εβδομάδα.
Ευρισκόμενη ήδη στη λίστα των νομισμάτων με τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες οικονομίες, η λίρα σήμερα βρίσκεται καθ’ οδόν ενός ακόμη αρνητικού ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη «διολίσθηση» έναντι του δολαρίου.
Το νόμισμα καταγράφει απώλειες έως και 1.5% έναντι του δολαρίου, «αγγίζοντας» το χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών.
Επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάκαμψης στον ορίζοντα, ιδίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους στην Τουρκία.