Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες και τα παράπονα πέφτουν βροχή αφού οι ανακοινώσεις βρήκαν τις επιχειρήσεις της χώρας απροετοίμαστες να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής του click away στο διάστημα των εορτών. Ο εμπορικός κόσμος μιλά για ολέθριες συνέπειες και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ιδέα για το πώς λειτουργεί η αγορά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης «ολοκληρωτική καταστροφή» την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις.
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι τουλάχιστον 150.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μέχρι τον Ιούνιο. «Είμαστε υπέρ να εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις αλλά αυτό απαιτεί χρόνο. Το click away που βοηθάει, η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πάνω από το 10% των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας στον Alpha 98,9 και συνέχισε: «στην επιχειρηματικότητα υπάρχουν κλάδοι που ο τζίρος τους αυτής της περιόδου φτάνουν στο 30-40% του τζίρου της χρονιάς. Αυτές μένουν κλειστές και μάλιστα υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν παραγγείλει δώρα για τα Χριστούγεννα τα οποία δεν θα μπορέσουν να τα πουλήσουν τον Γενάρη. Μιλάμε για μια ολοκληρωτική καταστροφή. Στην ήδη πολύ μεγάλη ζημιά της οικονομίας προστίθεται μια νέα ζημιά που θα αποτιμηθεί το επόμενο διάστημα, από τον Γενάρη ως τον Απρίλη και θα είναι πολύ παραπάνω από αυτό που φάνηκε στην αρχή». «Στην Ελλάδα από το σύνολο των 850.000 επιχειρήσεων μόνο 15.000 έχουν eshop και μόνο οι 7.000 από αυτές λειτουργούν» είπε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφορικά με το click away. Παράλληλα εκτίμησε ότι η λύση του click away είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, κατά των μικρών.
Για το πόσος επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο: «Όταν η Κομισιόν λέει ότι το 50% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη δεν θα αντέξει, δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, αν δεν αποφασίσεις να το στηρίξεις αυτό το κομμάτι, τότε δεν θα αντέξει ως τον Ιούνιο. Η αρχική μου εκτίμηση είναι ότι 150.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα είναι σε υψηλό βαθμό επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, καθώς έχασαν το 78% των εσόδων τους. Για τις θέσεις εργασίας, αυτό που θα αποτυπωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, γιατί σήμερα αυτός που παίρνει και 200 ευρώ φαίνεται εργαζόμενος, άρα όταν σταματήσει το επίδομα θα είναι η ανεργία πολύ μεγαλύτερη από ότι εμφανίζεται». «Συμπληρωματικό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς» χαρακτήρισε το μέτρο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Ο Στ. Καφούνης εκτιμά ότι «μόνο το «10% των επιχειρήσεων θα μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο», ενώ εκτιμά ότι είναι ανεφάρμοστο στα χιλιάδες συνοικιακά καταστήματα.
Την εκτίμηση αυτή μοιράζεται και ο Παντελής Φιλιππίδης πρόεδρος εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης.
«Στην κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η αγορά» επισήμανε στο ethnos.gr o Παντελής Φιλιππίδης. «Είμαι 35 χρόνια στην αγορά και ποτέ κανένας δε μου είπε να του στείλω ένα κοστούμι, για να το αγοράσει. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η αγορά. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει η αγορά και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές θα ψωνίσουν μόνο κάποιο προϊόν, για το οποίο θα ρισκάρουν ελάχιστα χρήματα, όπως, για παράδειγμα, μία ψηστιέρα που κοστίζει δέκα ευρώ. Στην ένδυση και την υπόδηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσει κανείς με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να το δοκιμάσει, οποιοδήποτε ρούχο ή παπούτσι; Υπάρχει περίπτωση να αγοράσει κανείς οτιδήποτε από ένα κοσμηματοπωλείο;», είπε ο Π. Φιλιππίδης προειδοποιώντας για το χάος στην αγορά.
Αντίθετο με click away το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνηση για αγορές “click away” κάθε άλλο παρά θετική αποδοχή είχαν από τους μικρούς και μικρομεσαίους εμπόρους της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως τονίζουν το μέτρο ευνοεί κυρίως τις πολυεθνικές και τις μεγάλες εταιρίες και όχι τα μικρά καταστήματα. Είναι χαρακτηριστική και η εντονότατη αντίδραση του «γαλάζιου» προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορμπίδη, που τις χαρακτήρισε «μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολογοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις». «Είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους click away, ενώ για τους μεγάλους της αγοράς αυτό θα γίνει ένα μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις». «Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν πλήγμα για τον κόσμο της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ευνοούν με τρόπο προκλητικό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρίες με τις αλυσίδες καταστημάτων» τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση που «δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όπως της έχουμε ζητήσει και θα περίμενε κανείς. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τον καταναλωτή που επισκέπτεται μία Τράπεζα, ένα σούπερ- μάρκετ ή ένα κατάστημα τροφίμων από αυτόν που εισέρχεται σε ένα κατάστημα δώρων, υποδημάτων ή ρούχων».
 
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση:
Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:
· λιανεμπόριο
· σχολεία
· εστίαση
· διασκέδαση
· ψυχαγωγία
· χιονοδρομικά κέντρα
· χειμερινά θέρετρα
· εμπορικά κέντρα και mall
· καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούπ – πετικιούρ
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
· Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αλλά προαιρετικά, ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.
· Εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033
· Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.
 
Από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έχει ανακοινωθεί:
Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033
Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033
Επαναλειτουργία των Κέντρων Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.
 
Από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου:
Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.
 
Από την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου
Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.
Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».
 
Δώρα μέσω κλικ – ClickAway
Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και για τον τρόπο λειτουργίας του «click away», η οποία θα εξελίσσεται με τα εξής βήματα:
1. Παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος.
2. Παραλαβή από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.
3. Επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.
4. Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.