Παρότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν πέρυσι κατά 7,1% σε σχέση με το 2022, στα €50,92 δισ., ο τομέα των τροφίμων-ποτών ξεχώρισε εμφανίζοντας άνοδο των εξαγωγών κατά 12%, ανεβαίνοντας στα επίπεδα των €9,13 δισ.

Όπως ανέφερε στην Ημερίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Food Expo 2024, με θέμα “Εξωστρέφεια & Καινοτομία στην ανάπτυξη ενός αειφόρου και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα – Ο ρόλος των clusters” ο Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ο κλάδος των τροφίμων ήταν ο τρίτος πιο εξωστρεφής τομέας για τη χώρα μας πίσω από τα Πετρελαιοειδή και τα Βιομηχανία (από την οποία πάντως είχε πολύ μικρή απόσταση).

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-2

 

Εξετάζοντας τις εμπορευματικές συναλλαγές του τομέα Τροφίμων-Ποτών, ο κ. Χασάπης σημείωσε ότι πέρυσι εμφάνισε ένα αρκετά υψηλό θετικό εμπορικό ισοζύγιο (της τάξης των €481,1 εκατ.) με τον κλάδο να έχει μερίδιο 17,9% στις συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας και 9% της Ε.Ε.

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-3

Αναφέρθηκε ακόμη ότι τέσσερις κατηγορίες εμφάνισαν πέρυσι εξαγωγές άνω του €1 δισ. Η καθεμία, με μία ακόμη να προσεγγίζει αυτά τα επίπεδα. Στις πρώτες θέσεις βρίσκουμε τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

 

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-4

Στα κορυφαία προϊόντα βρίσκουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα τυριά (φέτα κυρίως), τις ελιές, την κομπόστα ροδάκινο, την τσιπούρα και το γιαούρτι.

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-5

 

Κορυφαίοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών είναι η Ιταλία, με αρκετή διαφορά από την δεύτερη, Γερμανία, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Ισπανία.

 

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-6

 

 

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-7

 

Η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική είναι οι δύο περιφέρειες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στις ελληνικές εξαγωγών, ακολουθούμενες από τη Θεσσαλία.

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-8

 

Στα 9,13 δισ. οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 – Τα top προϊόντα-9

 

Διαβάστε ακόμη: