Η συνεχιζόμενη ενίσχυση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, μια περίοδο που παραδοσιακά θεωρείται από τις ασθενέστερες λόγω χειμώνα, αποτυπώθηκε θετικά και στον κύκλο εργασιών της Fraport Greece, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε ο γερμανικός μητρικός όμιλος Fraport AG.
Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα του ελληνικού βραχίονα διαμορφώθηκαν σε 41,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Εξαιρουμένων των λογιστικών εγγραφών για έργα υποδομής (IFRIC 12), τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 39,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,9 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των διακινηθέντων επιβατών.
Παρά την ανάπτυξη στα έσοδα, το EBITDA της Fraport Greece έκλεισε με ζημία ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με το θετικό EBITDA των 27,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Ζημιογόνο ήταν και το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων (EBIT), που διαμορφώθηκε σε 18,6 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 11,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Τα καθαρά αποτελέσματα εμφάνισαν ζημία 29,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Οπως σημειώνεται στον ισολογισμό της μητρικής, τα αποτελέσματα της Fraport Greece είχαν ενισχυθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2024 από αποζημίωση 28 εκατ. ευρώ που είχε λάβει για τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες είχε επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτή η μη επαναλαμβανόμενη ενίσχυση δεν υπήρχε το 2025, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στο EBITDA. Παράλληλα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, οι δαπάνες προσωπικού στον τομέα International Activities & Services, στον οποίο υπάγεται και η Fraport Greece, αυξήθηκαν κατά 10,3 εκατ. ή 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, φθάνοντας τα 96 εκατ.
Η άνοδος αυτή αποδίδεται τόσο σε αυξήσεις αποδοχών (κοστολογική επίδραση) όσο και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού (ποσοτική επίδραση). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκε κατά 299 άτομα, ενώ ο μέσος αριθμός προσωπικού εντός τριμήνου διαμορφώθηκε σε 6.365, αυξημένος κατά 5,5% σε ετήσια βάση.
Οι εξελίξεις αυτές άσκησαν πίεση στα λειτουργικά αποτελέσματα της διεθνούς δραστηριότητας. Επιπλέον, στις καταστάσεις γίνεται αναφορά ότι οι υψηλές πληρωμές που πραγματοποίησε η Fraport Greece προς το ελληνικό Δημόσιο βάσει της σύμβασης παραχώρησης απορρόφησαν μεγάλο μέρος της λειτουργικής ρευστότητας του ομίλου, με αποτέλεσμα η καθαρή ταμειακή ροή από λειτουργικές δραστηριότητες να περιοριστεί στα 12,1 εκατ., έναντι 161,6 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Γενικότερα, τα έσοδα του μητρικού ομίλου Fraport AG εμφάνισαν ελαφριά υποχώρηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, κλείνοντας στα 868,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Αντιθέτως, τα προσαρμοσμένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,3%, στα 811,3 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων τελών και επιβατικής κίνησης σε επιμέρους αεροδρόμια, κυρίως στην Ελλάδα και στο Περού.
Παρά τα αυξημένα έσοδα, τα καθαρά αποτελέσματα επέστρεψαν σε ζημίες ύψους 26,4 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων δαπανών προσωπικού και παραχωρησιακών τελών, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 177,5 εκατ. ευρώ από 212,6 εκατ. πέρυσι.