Στα 39 ευρώ το μήνα ανεβαίνει για όλα τα νοικοκυριά, η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, από τα 18 που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα πριν λίγο.
Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται από τα 24 ευρώ στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού το πακέτο μέτρων στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ανεβαίνει πλέον στα 620 εκατ. ευρώ.
Επίσης ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα αναστέλλεται η πληρωμή της ρυθμιζόμενης χρέωσης για το δίκτυο διανομής κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έτσι ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 θερμικών μονάδων θα έχει έκπτωσης από 20 έως 40 ευρώ. Για τον Οκτώβριο διατηρείται η επιχορήγηση των 18 ευρώ.
Ανακοίνωσε επίσης πακέτο ανακούφισης για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση και μέση τάση αλλά και για τους ενεργοβόρους καταναλωτές της μέσης τάσης της κατηγορίας «λοιπές χρήσεις» όπου αναστέλλεται για πέντε μήνες από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο του 2022 η πληρωμή της ρυθμιζόμενης χρέωσης ΥΚΩ.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 63 εκ. ευρώ και θα εξοφληθεί από τις επιχειρήσεις όταν πέσουν οι τιμές ενέργειας.
«Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ» είπε ο κ. Σκρέκας ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης.
Αναστέλλουμε για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο τα τέλη χρήσης δικτύου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ στηρίζουμε τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Μέση και Χαμηλή Τάση αναστέλλοντας για πέντε μήνες τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
— Kostas Skrekas | Κώστας Σκρέκας (@KostasSkrekas) November 10, 2021
Όπως είπε, οι αυξημένες αυτές τιμές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που πήραν μέτρα.
«Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αξιολογεί την κρίση σε μηνιαία βάση.
Ο υπουργός έκανε λόγο για ένταση της ενεργειακής κρίσης καθώς και της ανησυχίας για την πορεία των τιμών. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δύο χώρες της Ε.Ε. που ανέλαβαν πρώτες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των καταναλωτών.
Αναλυτικά το πακέτο μέτρων στήριξης
Α) Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.
Β) Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
Γ) Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).