Η σύλληψη ενός πρώην bodybuilder πριν από μερικές ημέρες έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της παράνομης πώλησης και προμήθειας αναβολικών στην Ελλάδα.
Μια δραστηριότητα η οποία από τη μια αποφέρει κέρδος εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο σε αυτούς που εμπορεύονται τις παράνομες ουσίες, από την άλλη οι χρήστες τους επιβαρύνουν την υγεία τους.
Δεϋδροεπιανδροστερόνη, Κλεβουτερόλη, Ζερανόλη, Νανδρολόνη, Στανοζολόλη, είναι οι ονομασίες των παράνομων ουσιών που κυκλοφορούν σε αναβολικά στερεοειδή και χρησιμοποιούνται από εκείνους που θέλουν να δουν θεαματικά αποτελέσματα στις επιδόσεις και στο σώμα τους.
Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικές ουσίες που μιμούνται την επίδραση της τεστοστερόνης, του βασικού ανδρικού ορμονικού παράγοντα. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την αύξηση της μυϊκής μάζας και της απόδοσης, αλλά η κατάχρηση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές.
Στην Ελλάδα, η παράνομη χρήση και πώληση αναβολικών στεροειδών είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα, το οποίο συνδέεται με την επιθυμία για άμεσα αποτελέσματα στο σώμα ενός γυμναζόμενου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας ο 59χρονος, ο οποίος είχε αρκετές διακρίσεις στο χώρο αυτό, προμήθευε αναβολικά σκευάσματα αθλητές και ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, αλλά και απλούς αθλούμενους, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από το Μάρτιο του 2013! Για τουλάχιστον μια δεκαετία ο 59χρονος προμηθευόταν τα παράνομα σκευάσματα από την Κίνα και τη Βουλγαρία και στη συνέχεια είτε μέσω της αποστολής δεμάτων είτε door to door (χέρι με χέρι) τα διακινούσε στους ενδιαφερόμενους.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της δράσης του ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που έφθασαν στις Αρχές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ενώ η υπόθεσή του πιθανόν να σχετίζεται και με μια υπόθεση τον Μάιο του 2023 όταν είχαν συλληφθεί δυο άτομα που δραστηριοποιούνταν στην Παρασκευή και εμπορία αναβολικών ουσιών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024 καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση στις περιπτώσεις που κλήθηκε ο Οργανισμός να ερευνήσει υποθέσεις που έφτασαν σε αυτόν από τις Αρχές. Ενώ για το 2022 ο ΕΟΦ σε συνεργασία με τελωνεία, αστυνομία και Ιντερπόλ είχε ερευνήσει 70 περιπτώσεις από τις οποίες οι 7 υποθέσεις ήταν σημαντικές με 204 παράνομα σκευάσματα, το 2024 έχουμε 400 σκευάσματα από 18 διαφορετικές υποθέσεις. Ενώ το 2023 είχαμε 10 περιπτώσεις με 142 σκευάσματα.