Πρώτη προτεραιότητα το επόμενο διάστημα για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων είναι η προώθηση διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων για όσους ιδιοκτήτες εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ή δεν εισέπραξαν καθόλου τα ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021.
Επίσης μέσα στην επομένη εβδομάδα σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό πληρωμών και συμψηφισμών για τους ιδιοκτήτες που εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια και δεν έχουν λάβει ακόμη το σύνολο ή ένα σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων που δικαιούνται.
Αναλυτικά με βάση όσα ανέφερε χτες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτισιλής χτες κατά τη συνέντευξη τύπου εντός του τρίτου δεκαημέρου του Απριλίου έχουν γίνει ή προγραμματίζονται τα εξής:
• Έχουν εκκαθαριστεί 15.000 δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 για να γίνουν οι συμψηφισμοί. Τα ποσά των εκπτώσεων ισοδυναμούν με το 12% των συμφωνηθέντων μηνιαίων ενοικίων. Η προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 λήγει στις 19 Απριλίου ενώ μέχρι σήμερα 232.000 ΑΦΜ έχουν λάβει έκπτωση φόρου 44,5 εκατ. ευρώ μέσω των συμψηφισμών.

Κουρέματα ενοικίων

• Έχει προγραμματιστεί ένας νέος γύρος καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων για τα κουρέματα ενοικίων που έγιναν τι τελευταίο δίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 12 Απριλίου γινόταν δεκτές διορθώσεις στις δηλώσεις Covid για το δίμηνο που). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με την επαναλειτουργία του συστήματος υποβλήθηκαν περίπου 90.000 αρχικές δηλώσεις Covid για τον Νοέμβριο και 65.000 για τον Δεκέμβριο.
Προγραμματίζεται η καταβολή όσων αποζημιώσεων έχουν απομείνει για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τον μήνα αυτό, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ

• Πάντως όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, το μεγάλο στοίχημα για την ΑΑΔΕ είναι η ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων για τα χαμένα ή κουρεμένα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου . Ουσιαστικά, η αποζημίωση για τον μήνα Μάρτιο θα προκαταβληθεί ταυτόχρονα με την αποζημίωση για τον μήνα Φεβρουάριο, χωρίς να απαιτηθεί από τους δικαιούχους ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλει προηγουμένως δηλώσεις COVID. Η προκαταβολή της αποζημίωσης για τα απωλεσθέντα ενοίκια του μηνός Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
2. Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
3. Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
4. Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
5. Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
6. Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, συνολικά 365.000 δικαιούχοι έχουν λάβει πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών, είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.