Ο 26άχρονος, συμπαίκτης του Έλληνα κεντρικού αμυντικού, Δημήτρη Νικολάου, αφηγήθηκε στη Gazzetta dello Sport τις τρομακτικές εμπειρίες του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων την 24η Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποκάλυψε μία φωτογραφία από τη γενέτειρά του, Χερσώνα, στην οποία απεικονίζεται ένας νεκρός άνδρας έξω από το αυτοκίνητό του· «ήταν φίλος μου. Κρύφτηκε για πέντε ημέρες, πριν προσπαθήσει να φύγει από τη χώρα με τον αδερφό του και μία κοπέλα. Τα ρωσικά στρατεύματα τον σταμάτησαν σε ένα σημείο ελέγχου.

Σκότωσαν τους δύο άνδρες, δεν έδωσαν πίσω ούτε τις σορούς για να τις θάψουν. Κράτησαν την κοπέλα αιχμάλωτη για τρεις ώρες. Όταν την άφησαν ελεύθερη, έφυγε τρέχοντας και ουρλιάζοντας», επεσήμανε.

Ο Κοβαλένκο σημείωσε πως η οικογένειά του βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία, καθώς δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να το επιχειρήσουν. Όταν οι Ρώσοι βλέπουν αυτοκίνητο, πυροβολούν. Δεν τους νοιάζει ποιος είναι μέσα· αν υπάρχουν πολίτες, γυναίκες ή άνδρες», είπε και συμπλήρωσε πως: «οι γονείς μου, όπως πολλοί Ουκρανοί, δεν θα άφηναν ποτέ το σπίτι τους. Αν φύγουν, δεν θα βρουν τίποτα όταν επιστρέψουν.

Οι Ρώσοι έμπαιναν μέσα και έπαιρναν τα πάντα. Εσείς τι θα κάνατε στη θέση τους; Η επιλογή είναι εύκολη.

Μένεις εκεί, υπερασπίζεσαι το σπίτι και τη ζωή σου.

Ο πατέρας μου έχει ένα τουφέκι· ελπίζει ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει, αλλά είναι έτοιμος να το κάνει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Καλώ τον αδελφό μου πρωινές ώρες, αλλά έπειτα από είκοσι δευτερόλεπτα, η γραμμή απενεργοποιείται. Οι επικοινωνίες είναι δύσκολες, ύστερα προσπαθώ να τηλεφωνήσω στη μαμά μου το απόγευμα.

Δε μπορώ να καταλάβω πώς τα πάνε, δεν καταλαβαίνω αν λένε την αλήθεια ή αν κρατούν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους.

Φοβούνται ότι οι Ρώσοι θα ακούσουν τι λένε· δεν μου στέλνουν ούτε φωτογραφίες, φοβούνται ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται», εξομολογείται ο Ουκρανός επιθετικός.

«Τα γενέθλιά μου ήταν στις 14 Φεβρουαρίου. Η μητέρα μου και ο πεντάχρονος ανιψιός μου με επισκέφθηκαν στην Ιταλία και επέστρεψαν στη Χερσώνα λίγο πριν από την επίθεση των Ρώσων», ολοκλήρωσε.