Οι υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες σε καθημερινές συναλλαγές, όπως πληρωμές ή μεταφορές χρημάτων, συχνά για μικρά ποσά, έχουν οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

Μόνο τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκαν 5,3 εκατομμύρια συναλλαγές συνολικής αξίας 610 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 148% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Το διαπροσωπικό σύστημα IRIS Ρ2Ρ (Peer-to-Peer) μετρά πλέον 2,9 εκατ. χρήστες, οι οποίοι τον ίδιο μήνα πραγματοποίησαν πάνω από 4,5 εκατ. συναλλαγές συνολικής αξίας 1,26 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το «επαγγελματικό» IRIS Ρ2Β (Peer-to-Business) έχει καταγράψει 255.469 συναλλαγές συνολικής αξίας 19,2 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ οι εγγραφές ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζονται εν όψει της διορίας της 2ας Σεπτεμβρίου 2024.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί στο IRIS Ρ2Β συνολικά 358.624 επαγγελματίες από ένα σύνολο περίπου 800.000. Επιπλέον, από τις αρχές του έτους, 3,7 εκατ. συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του IRIS Commerce, που χρησιμοποιείται κυρίως από ηλεκτρονικά καταστήματα, με τη συνολική αξία τους να φτάνει τα 1,75 δισ. ευρώ.

Η προθεσμία που λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου 2024 αφορά 294.510 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα συνδεθεί με την υπηρεσία άμεσων πληρωμών. Σε όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση αυτή θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

-Οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να απαιτείται να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία ή να καταχωρούν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας. Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.

Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα άμεσα, σε μόλις 2 δευτερόλεπτα, ακόμα και αν η τράπεζα του πελάτη είναι διαφορετική από τη δική τους. Επιπλέον, καταβάλλουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με τις συναλλαγές μέσω POS.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS γίνεται εύκολα και γρήγορα, μέσω web banking ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας. Το ΙΒΑΝ που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο IRIS πρέπει να αφορά επαγγελματικό λογαριασμό που είναι καταχωρημένος στο σχετικό Μητρώο της ΑΑΔΕ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ημερήσιο όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές μέσω IRIS αφορά αποκλειστικά τους ιδιώτες πελάτες και όχι τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μία ημέρα τέσσερις πληρωμές των 500 ευρώ η κάθε μία, φτάνοντας συνολικά τα 2.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: