SpaceX: Ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή στο διάστημα με πλήρωμα πολιτών. Η SpaceX ανακοίνωσε τα σχέδια της για την πρώτη μη στρατιωτική αποστολή στο διάστημα την Δευτέρα, ένα σημαντικό ορόσημο για τα ιδιωτικά διαστημόπλοια και τη νεοσύστατη βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού.

Σκάφος DragonX

The SpaceX Dragon spacecraft.
Η αποστολή στο διαστημικό σκάφος DragonX του SpaceX θα περιλαμβάνει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων με επικεφαλή τον Jared Isaacman, τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Shift4 Payments, μιας εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών με έδρα την Πενσυλβανία. Η πτήση αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το SpaceX.

Elon Musk

«Όταν έχετε έναν ολοκαίνουργιο τρόπο μεταφοράς, πρέπει να έχετε πρωτοπόρους», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, στον Tom Costello της NBC News, σε συνέντευξή του στο NBC Nightly News. “Τα πράγματα είναι ακριβά στην αρχή και καθώς μπορείτε να αυξήσετε το ρυθμό κυκλοφορίας, το ρυθμό παραγωγής, να βελτιώσετε την τεχνολογία, γίνεται όλο και λιγότερο ακριβό και προσβάσιμο σε περισσότερους ανθρώπους.”
Ιδιώτες πολίτες έχουν πετάξει στο διάστημα παλαιότερα, αλλά οι διαστημικοί τουρίστες πληρώνουν συνήθως για να κάνουν βόλτες σε τροχιά μαζί με εκπαιδευμένους αστροναύτες της NASA ή Ρώσους κοσμοναύτες.

SpaceX announces first mission to space with all-civilian crew

Η πτήση του Isaacman θα είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρωμα που αποτελείται αποκλειστικά από ιδιώτες πολίτες θα ταξιδέψει στο διάστημα. Τα μέλη του πληρώματος θα εκπαιδευτούν από το SpaceX, συμπεριλαμβανομένων προσομοιώσεων αποστολής για ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης και πώς να χειριστούν την τροχιακή μηχανική κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.
Ο Isaacman δήλωσε σε μια δήλωση ότι η αποστολή, που ονομάζεται Inspiration4, είναι «η πραγματοποίηση ενός δια βίου ονείρου και ένα βήμα προς ένα μέλλον στο οποίο ο καθένας μπορεί να βγει έξω και να εξερευνήσει τα αστέρια».

Διαστημικός τουρισμός

Όποιος, δηλαδή, έχει εκατομμύρια δολάρια για να ξοδέψετε στη βόλτα. Η SpaceX δεν αποκάλυψε πόσο πλήρωσε ο Isaacman για την πτήση.
Ωστόσο, ο Musk είπε πως ελπίζει ότι αυτές οι πρώτες πτήσεις θα δημιουργήσουν το έδαφος για περισσότερο διαστημικό τουρισμό στο μέλλον, πέρα από τους δισεκατομμυριούχους που είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τις πτήσεις τώρα.
“Είναι σαν όταν η Αμερική πήγε στο φεγγάρι το ’69 – δεν ήταν μόνο μερικοί άνθρωποι, η ανθρωπότητα πήγε στο φεγγάρι”, είπε. “Όλοι πήγαμε εκεί μαζί τους. Και νομίζω ότι συμβαίνει κάτι παρόμοιο εδώ.”

Crew Demo 2 Mission.
Μια αποστολή για όλους τους πολίτες είναι ένα τεράστιο βήμα για την ιδιωτική βιομηχανία διαστημικών πτήσεων, αλλά παρουσιάζει επίσης τεράστιες προκλήσεις. Ο Musk δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα του SpaceX θα είναι η μεγιστοποίηση της ασφάλειας του πληρώματος.
«Κάθε αποστολή όπου υπάρχει πλήρωμα με κάνει να νιώθω νευρικό», είπε. «Ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός.»
Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση χρημάτων για το St. Jude Children’s Research Hospital. Εκτός από την παροχή 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον St. Jude, ο Isaacman είπε ότι δωρίζει τις τρεις άλλες θέσεις του διαστημικού σκάφους Dragon σε μέλη του πληρώματος που θα επιλεγούν ειδικά για την ανθρωπιστική πτήση.

Από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στο Cape Canaveral της Φλόριντα.

«Εκτιμώ αυτήν την τεράστια ευθύνη που συνοδεύει την εντολή αυτής της αποστολής και θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την ιστορική στιγμή για να εμπνεύσω την ανθρωπότητα, βοηθώντας παράλληλα να τερματίσουμε τον παιδικό καρκίνο εδώ στη Γη», δήλωσε ο Isaacman.
Η αποστολή Inspiration4 θα ταξιδέψει σε τροχιά στο διαστημικό σκάφος DragonX του SpaceX από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στο Cape Canaveral της Φλόριντα. Το SpaceX εκτοξεύει ρουκέτες από το Launch Complex 39A από το 2017 και το ιστορικό μαξιλάρι χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν τόσο για πτήσεις με διαστημικό λεωφορείο όσο και για το Saturn V που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Apollo moon της NASA.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής πολλαπλών ημερών, η κάψουλα Dragon θα περιβάλλει τη Γη μία φορά κάθε 90 λεπτά κατά μήκος μιας προσαρμοσμένης διαδρομής πτήσης, σύμφωνα με το SpaceX. Στο τέλος της αποστολής, το διαστημικό σκάφος θα επανέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και θα καταλήξει στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.
Ο Isaacman, ένας εκπαιδευμένος πιλότος που έχει πετάξει εμπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, θα διοικήσει την ιστορική αποστολή. Μια θέση στην πτήση προορίζεται για έναν πρεσβευτή του St. Jude, ενώ μια δεύτερη θέση θα προσφερθεί σε ένα μέλος του κοινού ως μέρος φιλανθρωπικής κίνησης κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

SpaceX announces first-ever all-civilian space flight crew

Για την τελευταία θέση της πτήσης, οι Isaacman και Shift4 Payments θα επιλέξουν έναν επιχειρηματία «που χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4Shop, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να χτίζουν και να αναπτύσσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, με τον νικητή να επιλέγεται από μια ανεξάρτητη επιτροπή κριτών.

«το πρώτο βήμα ενός πολύ συναρπαστικού ταξιδιού».

Ο Isaacman είπε ότι η ανακοίνωση της πτήσης Inspiration4 σηματοδοτεί «το πρώτο βήμα ενός πολύ συναρπαστικού ταξιδιού».
Ο πρώτος διαστημικός τουρίστας, ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Dennis Tito, ξεκίνησε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε μια οκταήμερη αποστολή το 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τitο πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για να πετάξει στο διαστημικό φυλάκιο σε τροχιά με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σόγιαζ. Έκτοτε, μόνο έξι άλλοι ιδιώτες πολίτες έχουν πετάξει στο διάστημα, αν και η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού θα μπορούσε σύντομα να αναβαθμιστεί καθώς εταιρείες όπως η Blue Origins του Jeff Bezos και η Virgin Galactic του Richard Branson αρχίζουν να προσφέρουν τροχιακά jaunts αργότερα αυτό το έτος.

55 εκατομμύρια δολάρια για να περάσει οκτώ ημέρες στο διάστημα

Τον περασμένο μήνα, η SpaceX ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο πλήρωμα του ιδιωτικού διαστημικού σταθμού, με επικεφαλή τον πρώην αστροναύτη της NASA Michael Lopez-Alegria, θα ξεκινήσει στο εργαστήριο σε τροχιά τον επόμενο Ιανουάριο. Ο Lopez-Alegria θα συνοδευτεί από τρεις ακόμα άνδρες που ο καθένας πληρώνει 55 εκατομμύρια δολάρια για να περάσει οκτώ ημέρες στο διαστημικό σταθμό.
Το 2018, η SpaceX δήλωσε ότι ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του λιανοπωλητή μόδας Zozo, θα ήταν ο πρώτος ιδιωτικός επιβάτης που θα πετάξει γύρω από το φεγγάρι σε μια αποστολή που έχει προγραμματιστεί για κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Η πτήση του Isaacman δεν αναμένεται να βγει ακόμα , αλλά ο Musk αστειεύτηκε ότι το SpaceX είναι ανοιχτό σε άλλα δρομολόγια.
«Είναι η αποστολή του», είπε ο Musk. «Μπορεί να πάει όπου θέλει.»

Διαβάστε πως ο Τομ Κρουζ βρέθηκε εκτός κρουαζιέρας