Οι μεταρρυθμίσεις είναι το «κλειδί» για την εξέλιξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων στην Ευρώπη για το 2022, σημειώνει η S&P Global, με τους αναλυτές του οίκου να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία και θα ωφεληθεί σημαντικά από τα κονδύλια του NGEU.
«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν μαζί με την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τις βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις», τονίζουν οι αναλυτές της S&P Global.
Ο οίκος αναβάθμισε τον Απρίλιο του 2021 την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ με θετικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι μία νέα αναβάθμιση σε διάστημα 6-12 μηνών είναι πιθανή.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτή την αναβάθμιση εάν η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί ταχύτερη από ό,τι περιμένουν και υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες της ίδιας κατηγορίας.
Επίσης, τον δρόμο για τη βελτίωση του αξιόχρεου μπορεί να ανοίξει μία ουσιαστική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μία αισθητή μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με την S&P Global, η αποτελεσματική αξιοποίηση των 17,8 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων (περίπου 10% του ΑΕΠ του 2021) και των 12,7 δισ. ευρώ των δανείων (7% του ΑΕΠ) που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. έως το 2026 μπορεί να θέσει σε fast-track τη δομική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, να συνεισφέρει στην ισχυρότερη ανάπτυξη και να ωφελήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο του ισοζυγίου πληρωμών στο διάστημα 2021-2026.
Όμως, εάν η οικονομία επιβραδύνει περισσότερο από ό,τι περιμένει ο οίκος ή εάν υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τις δημοσιονομικές προβλέψεις, τότε οι προοπτικές της αξιολόγησης μπορεί να υποβαθμιστούν σε σταθερές.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της S&P για την Ελλάδα μιλούν για ανάπτυξη 5% φέτος, 4,4% το 2023 και 4,1% το 2024, με το χρέος να υποχωρεί στο 171,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 161,8% το 2023 και στο 152,1% το 2024.