Μια νέα, περίεργη… διάσταση στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, το 2016, δίνει με δημοσίευμα η αντιπολιτευτική εφημερίδα της Τουρκίας Sözcü.

Το σκάνδαλο IFF

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επέκρινε σκληρά την Ελλάδα, η οποία χορήγησε πολιτικό άσυλο σε σχεδόν 2.000 μέλη του FETO (το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν) μεταξύ 2017 και 2020.

Και φέρνει, όπως σημειώνει, στο προσκήνιο το σκάνδαλο IFF, για το οποίο «τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών σιωπούν εδώ και πολύ καιρό».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, «το IFF (Σύστημα Αναγνώρισης Φίλων και Εχθρών) και οι συσκευές νυχτερινής όρασης, οι οποίες αποσυναρμολογήθηκαν από το ελικόπτερο Sikorsky S-70, με τους 8 στρατιωτικούς του FETO που κατέφυγαν στην Ελλάδα, βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών!» τονίζει η εφημερίδα.

Ο καθένας από τους 8 στρατιωτικούς καταζητείται έναντι αμοιβής 10 εκατομμυρίων TL (τουρκικών λιρών), προσθέτει.

«Σκληρές εκφράσεις Ερντογάν»

Και συνεχίζει, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έστειλε μήνυμα μέσω βίντεο στο συμπόσιο με τίτλο «η Θάλασσα των νήσων (σ.σ. Αιγαίο Πέλαγος) και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο 9η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαμπαντσί, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε για την Ελλάδα, η οποία χορήγησε πολιτικό άσυλο σε 2.000 μέλη του FETO μεταξύ 2017 και 2020, ότι (η Ελλάδα) έκλεισε τις πόρτες στους σύρους καταπιεσμένους και τις άνοιξε σε εκείνους τους δολοφόνους του FETO που αποπειράθηκαν να κάνουν πραξικόπημα χύνοντας το αίμα 251 πολιτών μας, τονίζει η Sözcü.

«Η αριστερή εφημερίδα Τα Νέα τον περασμένο Ιανουάριο έγραψε ότι από ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, μέχρι τις αρχές του 2020, έγιναν δεκτά τα αιτήματα ασύλου 2.000 μελών του FETO», υπογραμμίζει.

Δεν παραδόθηκε στους Τούρκους

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου Sikorsky S-70 στην Ελλάδα, εξάρτημα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που βρισκόταν στο ελικόπτερο, δεν παραδόθηκε στους Τούρκους.

«Το πρωί της 17ης Ιουλίου 2016, αποκαλύφθηκε ότι η συσκευή νυχτερινής όρασης είχε αφαιρεθεί, επίσης, όταν οι ελληνικές αρχές παρέδωσαν το ελικόπτερο στις τουρκικές», σημειώνεται.

Απέφυγαν να απαντήσουν

Το Τμήμα Συντονισμού Επιχειρήσεων και Πληροφοριών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ως «στρατιωτικό», και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας και Πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών από πλευράς «διπλωματίας» απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν αυτές οι συσκευές παραδόθηκαν αργότερα στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα συνεχίζεται με πληροφορίες για τους οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία τους.