Στην πόλη Χούμελστα στη Σουηδία, μια πόλη 1.000 ατόμων που δεν διαθέτει τοπικά καταστήματα εδώ και μια δεκαετία, ένα κόκκινο ξύλινο κοντέινερ έκανε την εμφάνιση του για να διευκολύνει τους κατοίκους της περιοχής.

Πρόκειται για ένα μίνι μάρκετ που λειτουργεί 24 ώρες χωρίς προσωπικό και ταμειακές μηχανές. Τη θέση των υπαλλήλων έχει αντικαταστήσει μια εφαρμογή. Οι πόρτες του καταστήματος ανοίγουν με την εφαρμογή της εταιρείας, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το BankID, την εφαρμογή ταυτοποίησης που διαχειρίζονται οι σουηδικές τράπεζες. Στη συνέχεια, ο πελάτης σκανάρει τους κωδικούς των προϊόντων με το τηλέφωνό του και ο λογαριασμός χρεώνεται αυτόματα στην συνδεδεμένη τραπεζική κάρτα.

Το συγκεκριμένο μίνι-μάρκετ διαθέτει μεγάλη ποικιλία από είδη παντοπωλείου, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά έως σουηδικά είδη συρραφής, και κατεψυγμένα τρόφιμα.

Το κατάστημα ανήκει στην αλυσίδα Lifvs, μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018 με στόχο να επαναφέρει τα καταστήματα σε απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλη πόλη ακόμη για τα πιο βασικά είδη. Ωστόσο οι ιδρυτές της Livfs είδαν μία ευκαιρία στις απομονωμένες περιοχές όπου διέκριναν ότι υπήρχε ανάγκη. Εκτός από το ότι δεν χρειάζεται πληρώνουν προσωπικό, αποφεύγουν επίσης τα υψηλά ενοίκια διαρκείας με τη χρήση των κοντέινερ. Και αν υπάρχει μικρή κίνηση σε κάποια περιοχή είναι πολύ εύκολο το κοντέινερ να μεταφερθεί κάπου αλλού.

Στην Ασία αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, έχουν καταστήματα χωρίς προσωπικό σε αστικές περιοχές. Η Amazon έχει επίσης ανοίξει τέτοιου είδους σούπερ μάρκετ σε πόλεις των ΗΠΑ και αυτό το μήνα αναμένεται να ανοίξουν τέτοια καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία χρησιμοποιούν αισθητήρες και κάμερες για να ελέγξουν τα ψώνια, ώστε να μη χρειάζεται καν να σκανάρει κάποιος μόνος του τους κωδικούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.